Hava sıcaklığının -2 dereceye kadar düştüğü Malatya’da nisan ayının ortasında kar yağışı etkili olurken sadece burada değil, yurdun birçok noktasında aynı durum yaşandı. Peki, bahar aylarında neden kar yağar? Bu soru şu sıra çok sorgulanıyor…
Bahar aylarında kar yağması ilk bakışta garip gelse de, aslında meteorolojik olarak oldukça normal bir durum. İşin içinde birkaç temel sebep var:
ATMOSFERİN ÜST KATMANLARI HALA SOĞUK
Uzmanların yorumlarına göre, bahar mevsiminde (özellikle ilkbaharın başlarında, yani Mart-Nisan gibi), yer yüzeyi yavaş yavaş ısınsa da atmosferin üst katmanları hâlâ kıştan kalma soğuk havayı barındırabilir. Eğer bu soğuk hava, nemle birleşirse kar yağışı oluşabilir.
GECE-GÜNDÜZ SICAKLIK FARKI
Bahar aylarında geceyle gündüz arasında büyük sıcaklık farkları olur. Gündüz ısınan hava, gece hızla soğuyabilir. Bu soğuma ani bir kar yağışına zemin hazırlayabilir.
SOĞUK HAVA DALGALARI
Bahar aylarında kutup kökenli soğuk hava dalgaları zaman zaman aşağı enlemlere (örneğin Türkiye’ye) inebilir. Bu tür hava kütleleriyle birlikte yağış olursa, kar olarak düşebilir.
RAKIM ETKİSİ
Yüksek rakımlı bölgelerde (örneğin Doğu Anadolu, İç Anadolu'nun bazı yerleri ya da dağlık alanlar) baharda kar yağışı çok daha olağandır. Çünkü bu bölgelerde sıcaklıklar daha geç yükselir.