Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Samsun’da kadınlara yönelik istihdam, eğitim ve girişimcilik projeleri hayata geçiriliyor.
Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü yer edinmesini sağlamak amacıyla Samsun’da kapsamlı projeler birbiri ardına hayata geçiriliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün 2024-2025 döneminde "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği"ni öncelikli alan olarak belirlemesinin ardından, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) öncülüğünde Samsun’da çok sayıda kamu ve özel sektör iş birliğiyle kadın odaklı projeler uygulanmaya başladı.
Kadın İstihdamı İçin Güçlü İş Birliği
Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OKA arasında imzalanan "Kadın İstihdamı ve Girişimciliği İş Birliği Protokolü", kadınların nitelikli mesleki eğitimlerle istihdama katılmasını hedefliyor. Kamu-özel sektör iş birliği modeliyle hayata geçirilen projelerle kadınların ekonomik hayata katılımı destekleniyor.
Sanayide Kadın Gücü: Eğitimle Gelen Dönüşüm
"Sanayi ve Teknolojide Kadın Gücü Projesi" kapsamında, OKA ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi başta olmak üzere birçok kurumun katkısıyla yürütülen eğitim programlarında kadınlara Endüstriyel Robot Operatörlüğü, CNC Torna Operatörlüğü ve Plastik Enjeksiyon alanlarında uzmanlaşma fırsatı sunuluyor. Bu eğitimlerle, 18-30 yaş arası kadın mühendis ve teknikerler yüksek teknoloji sektörlerine entegre ediliyor.
Model Fabrikada Kadın Mühendis Okulu
Kadın mühendislerin sanayiye adaptasyonunu kolaylaştırmak amacıyla OKA, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Samsun Model Fabrika iş birliğiyle “Kadın Mühendis Yetiştirme Okulu” başlatıldı. 10 Nisan’da başlayan program, kadın mühendislerin Endüstri 4.0, yalın üretim ve dijital dönüşüm konularında yetkinlik kazanmasını sağlayacak.
Dijital İş Gücünde Kadınlara Yer Açılıyor
OKA’nın hayata geçirdiği “Kuzeyin Dijital Yıldızları” programı ile 18-30 yaş arası üniversite mezunu kadınlar dijital iş gücüne kazandırılıyor. Katılımcılar, iş ve veri analizi, veri görselleştirme ve dijital araç kullanımı konularında kapsamlı eğitimler alacak.
Kenevirle Kadın Gücünü Buluşturan Proje
SOGEP kapsamında yürütülen “Samsun Kenevir Tekstili İnovasyon ve Kapasite Geliştirme Projesi” ile geleneksel kenevir dokuma kültürü yeniden canlandırılıyor. Proje kapsamında 100 kadın, dokuma ve hazır giyim alanlarında eğitilecek ve üretim süreçlerine katılarak istihdam edilecek.
Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetiyle Destek
Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile OKA iş birliğinde yürütülen programlarla, kadınlara iş kurma süreçlerinde rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulacak. Finansal okuryazarlık, e-ticaret, marka-patent, dijital okuryazarlık gibi başlıklarda verilecek eğitimlerle özellikle kırsaldaki kadın girişimcilerin desteklenmesi hedefleniyor.
Kadın Kooperatiflerine Turizm Desteği
Turizm sektörüne yönelik geliştirilen “Kadın İstihdamı Odaklı Teknik Destek Programı” kapsamında kadın kooperatiflerinin yöresel üretim kapasiteleri artırılacak. Eğitim ve danışmanlık hizmetlerine 7,5 milyon TL kaynak ayrıldı.
Yeşil Geçim Kaynaklarında Kadınlara Öncelik
Dünya Bankası destekli Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Dönüşüm (SoGreen) Projesi ile kadın girişimcilerin çevreci üretim ve yeşil geçim kaynaklarına yönelmesi teşvik edilecek. Haziran 2025’te başlayacak ilk çağrıda, Orta Karadeniz Bölgesi’nde 400 milyon TL kaynak kullanılarak 50’den fazla KOBİ, 30’dan fazla mikro işletme ve kooperatif ile 50'den fazla kadın girişimci desteklenecek.