23 Nisan, Türkiye’de Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanırken, dünya genelinde de birçok önemli tarihî olaya sahne oldu. Bilimden siyasete, sanattan eğitime kadar pek çok alanda yaşanan gelişmeler, 23 Nisan’ı dünya tarihinde özel bir gün haline getiriyor. İşte 23 Nisan tarihinde yaşanmış bazı önemli olaylar:
- 1827 – İrlandalı matematikçi William Rowan Hamilton, fizik tarihinde önemli yere sahip olan Işık Sistemleri Teorisi’ni hazırladı.
- 1906 – Rusya Çarı II. Nikolay, “Temel Yasalar” olarak bilinen ve mutlak monarşiyi anayasal düzene geçirmeyi amaçlayan ilk anayasayı ilan etti.
- 1920 – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Ankara'da açıldı ve ilk kez toplandı. Bu tarih, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gün olarak kabul ediliyor ve her yıl “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutlanıyor.
- 1923 – Lozan Barış Konferansı, ikinci defa toplandı. Türkiye’nin bağımsızlığını tanıyan Lozan Antlaşması, bu görüşmelerin ardından 24 Temmuz 1923’te imzalandı.
- 1935 – Polonya'da yeni anayasa kabul edildi.
- 1945 – Türkiye'nin en uzun soluklu çocuk dergilerinden biri olan Doğan Kardeş’in ilk sayısı yayımlandı.
- 1948 – II. Dünya Savaşı nedeniyle uzun süre kapalı kalan Topkapı Sarayı ve İstanbul Arkeoloji Müzesi, yeniden halkın ziyaretine açıldı.
- 1960 – Türkiye’de sanayi gelişimi adına önemli bir adım atılarak, İzmit Petrol Rafinerisi’nin temeli atıldı.
- 1961 – Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk parlamento binası, müze haline getirildi. Aynı yıl, yerli yapım 27 Mayıs Treni de ilk seferine çıktı.
- 1965 – Sovyetler Birliği, ilk haberleşme uydusu Maniya-1’i uzaya fırlattı.
- 1968 – ABD'deki Columbia Üniversitesi’nde öğrenciler, Vietnam Savaşı karşıtı protesto kapsamında üniversite yönetim binalarını işgal etti.
- 1969 – ABD’de, Başkan adayı Robert Kennedy'nin suikast zanlısı Sirhan Bişara Sirhan, ölüm cezasına çarptırıldı.
- 1979 – TRT, UNESCO’nun “Çocuk Yılı” ilan ettiği 1979’da ilk kez Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni düzenledi. Aynı gün Türkiye'de uydulu telefon görüşmeleri başlatıldı. Ayrıca dönemin Adalet Bakanı, Bingöl’deki okullarda İstiklal Marşı söylenmediğini ve Atatürk resimlerinin tahrip edildiğini dile getirerek kamuoyunu sarstı.
- 1981 – Milli Güvenlik Konseyi, eski bakanlardan Tuncay Mataracı’nın Yüce Divan’da yargılanmasına karar verdi.
- 1982 – TRT, haftada iki gün renkli televizyon yayınına başladı. Aynı yıl, 12 Eylül Darbesi sonrası yargılamalarda 15. idam cezası infaz edildi.
- 1984 – Bilim dünyasında çığır açan gelişme ile AIDS'e neden olan virüs tespit edildi. Aynı gün Cumhurbaşkanı Kenan Evren, öğretmenlere Atatürkçülüğü anlatmaları yönünde bir mesaj yayınladı.
- 1990 – Afrika ülkesi Namibya, Birleşmiş Milletler’in 160., İngiliz Milletler Topluluğu'nun 50. üyesi oldu.
- 1992 – Sağlık kontrolü için ABD’ye giden Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a prostat kanseri teşhisi kondu.
- 1993 – Doğu Afrika ülkesi Eritre, Etiyopya’dan ayrılmak için bağımsızlık referandumu başlattı.
- 1994 – Moldova’ya bağlı özerk bir bölge olan Gagavuzya kuruldu.
- 1997 – Cezayir’in Ömeriye bölgesinde düzenlenen saldırıda 42 kişi hayatını kaybetti.
- 2001 – Intel firması, yeni nesil Pentium 4 işlemcisini piyasaya sürdü.
- 2003 – SARS salgını nedeniyle Çin’de okullar iki haftalığına tatil edildi. Aynı gün, Kuzey Kıbrıs ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında serbest geçişler başladı.
- 2005 – Şair ve yazar Sunay Akın tarafından kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi açıldı.
- 2006 – Endonezya’daki Merapi Yanardağı (Marapi) faaliyete geçerek patladı.