Araştırmacılar, ilaca dirençli bakterilere karşı etkili olabilecek yeni bir antibiyotik sınıfı keşfettiklerini ve bunun son 30 yıl içinde piyasaya sürülen ilk yeni antibiyotik olduğunu duyurdu.
Araştırmacılar, ilaca dirençli bakterilere karşı etkili olabilecek yeni bir antibiyotik sınıfı keşfettiklerini açıkladı. Lariocidin adı verilen bu yeni molekül, bakteri hücresinin ribozom adı verilen bir bölümünü hedef alarak, hücrenin işlevlerini bozuyor ve bu sayede bakterilerin çoğalmasını engelliyor. Kanada’daki McMaster Üniversitesi profesörlerinden ve çalışmanın yazarlarından Gerry Wright, "Bu yeni bir etki şekline sahip yeni bir molekül. Bu bizim için büyük bir adım," diyerek keşfi önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.
Keşif Nasıl Yapıldı?
Nature dergisinde yayımlanan bulgulara göre, araştırmacılar yaklaşık bir yıl boyunca arka bahçelerindeki topraktan bakteri yetiştirerek bu keşfi gerçekleştirdi. Lariocidin, toprakta bulunan Paenibacillus bakterisi tarafından üretildiği tespit edildi. Araştırmacılar, bu molekülün, ciddi hastalıklara yol açabilen yaygın bir bağırsak bakterisi olan E. coli üzerinde nasıl bir etki yarattığını incelediler.
Geniş Etki Spektrumu ve Toksisite Olmayan Özellikler
Lariocidin, sadece E. coli gibi zararlı bakterilere karşı etkili olmakla kalmıyor, aynı zamanda insan hücrelerine karşı toksik bir etki göstermiyor. Madrid merkezli Ramon ve Cajal Hastanesi Mikrobiyoloji Bölümü Başkanı Rafael Canton, "Lariocidin, hem Gram-pozitif hem de Gram-negatif bakterilere karşı etkili olduğu için geniş bir etki spektrumuna sahiptir," diyerek bileşiğin önemine dikkat çekti. Lariocidin’in, Dünya Sağlık Örgütü tarafından öncelikli olarak tanımlanan çoklu ilaç dirençli bakterilere karşı da etkili olduğu vurgulandı.
Antimikrobiyal Dirençle Mücadelede Dönüm Noktası
Bu keşif, dirençli bakterilerle mücadelede önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Ancak, bileşiğin etkinliğini doğrulamak ve klinik deneylerle test etmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiği de belirtiliyor.
Antimikrobiyal Direnç: Küresel Bir Tehdit
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), antimikrobiyal direnç (AMR) sorununu küresel halk sağlığı için büyük bir tehdit olarak tanımlıyor. Eski antibiyotiklerin, bakterilerin bu ilaçlara karşı giderek daha dirençli hale gelmesi nedeniyle etkilerinin azaldığına dikkat çeken Wright, "Eski ilaçlarımız, bakteriler onlara karşı giderek daha dirençli hale geldikçe daha az etkili hale geliyor," dedi. DSÖ'ye göre, dünya genelinde yaklaşık 4.95 milyon ölüm AMR ile ilişkilendiriliyor.
Ayrıca, AMR'nin Avrupa ve Orta Asya’da her yıl 133.000 kişinin ölümüne yol açtığı ve Avrupa Birliği ile Ekonomik Alanı'na yılda yaklaşık 11.7 milyar euro (yaklaşık 479,7 milyar Türk Lirası) maliyet getirdiği tahmin ediliyor.
Kaynak: euronews