Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gezi rotaları içerisinde en çok ilgi gören iller arasında yer alıyor. Kent farklı kültür ve dinlere ev sahipliği etmesi nedeniyle turizm destinasyonları içinde parlayan mistik yıldız konumunda.
BÜLENT ŞANLIKAN
İpek yolunun geçtiği kadim şehirlerden biri olan Mardin, eşsiz seçenekler sunuyor. Kent, büyük çoğunluğu 12.-15. yüzyıllar arasında inşa edilmiş eski eserleri ve dantel gibi işlenmiş taş evleriyle etkileyici bir açık hava müzesi niteliği taşıyor. Eski yerleşimdeki orijinal yapısıyla açık hava müzesi niteliğinde.
KENTİN SİMGESİ MARDİN KALESİ
Şehir, Mardin Ovası'nı selamlıyor. Şehrin 100 metre kadar üstünde Mardin Kalesi yer alır. Ovadan bakıldığında gündüzleri bir kartal yuvasına, geceleri ise gerdanlığa benzetiliyor. Doğudan batıya uzunluğu 800 metre. Duvarları ve burçları mevcut kayalıkları da kapsayarak inşa edildiği için uzaktan bakıldığında insan eliyle yapılmış olmaktan çok, doğal bir oluşum izlenimi veriyor. Kalenin önemli bir kısmı yekpare kayadan oyulmuştur. Mardin Müzesince yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında kalede 9. yüzyıl ve sonrasında yerleşim olduğu anlaşıldı.
DARA ANTİK KENTİ
Tarihe yolculuk yapmak isteyenlerin görmesi gereken yerlerin başında Dara Antik Kenti var. Burası Mardin'in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz köyünde yer alıyor. Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kuruldu. Dara'nın en etkileyici ve görülmeye değer yapılarından biri de mezarlık alanı. Ana kayanın yontulması ile, derin ve geniş vadiler biçiminde oluşturulan kaya mezarlar, kentin batısındaki geniş tepeler üzerinde yer alıyor. Ören yerinde, İslami dönem mezarları ile 14-15. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen bir türbe de bulunuyor.
TARİHİ CAMİLER VE MEDRESELER
Mardin'de ziyaret edilebilecek cami, kilise ve medreselerden bazıları şöyle: Ulu Camii, Kasımiye Medresesi, Abdüllatif Camii, Melik Mahmud Camisi, Kasım Tuğmaner Camii, Şeyh Çabuk Camisi, Emineddin Külliyesi, Hatuniye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Kızıltepe Koç Hisar Ulucami, Midyat Cevdet Paşa Cami, Midyat Ulu Camii, Midyat Hacı Abdurahman Camii, Nusaybin Zeynel Abidin Camii ve Türbesi, Keldani Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi.
İNZİVA MERKEZİ MOR GABRİEL
Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur Manastırı) Midyat ilçesinin 23 kilometre güneydoğusunda bulunuyor. Manastır, Süryani Kadim Cemaati'nin ünlü ve büyük yapıtlarından biridir. Meşe ağaçları ile kaplı yüksekçe bir tepede yapıldı. Manastırın temelleri Mor Şmuel ile Mor Şemun tarafından 397 yılında atılmış ve kısa sürede tamamlanmış. Manastır bugün hala aktif ibarete açık. Dini tatiller hariç haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.
DİNİ MERKEZ DEYRULZAFARAN
Deyrulzafaran Manastırı, Mardin'in 4 kilometre doğusunda, Mardin Ovası'na hakim bir noktada yer alıyor. Üç kattan oluşan Manastır 5'inci yüzyıldan başlayarak farklı zamanlarda yapılan eklentilerle bugünkü haline 18'inci yüzyılda kavuştu. Manastır bugün de Süryani Kilisesi'nin önemli dini merkezlerinden birisi. Manastır, Süryaniler tarafından dua için ziyaret ediliyor.