Felç (inme), beyin damarlarının tıkanması ya da patlaması sonucu beyne giden kan akışının durmasıyla ortaya çıkıyor. Kadınlar, istatistiklere göre erkeklere kıyasla daha fazla felç geçiriyor ve felç sonrası daha fazla engelli kalma riski taşıyor. Kadınlarda felç, kalp hastalıkları ve kanserin ardından üçüncü sırada ölüm nedeni olarak yer alıyor.
Fiziksel Tıp ve Robotik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum, kadınların felç geçirme riskinin neden erkeklerden daha yüksek olduğunu 6 başlıkta açıklıyor.
1. Yüksek Tansiyon
Yüksek tansiyon felç riskini doğrudan etkileyen en önemli faktörlerden biri. Kadınların tansiyon ortalamaları erkeklere göre daha yüksektir. Bu durum damar duvarlarına zarar verir ve pıhtı oluşumuna yol açar. Beyne ulaşan bu pıhtılar felçle sonuçlanabilir.
2. Üreme Süreci
Kadınların üreme döngüsüne bağlı olarak yaşadığı bazı süreçler felç riskini artırabiliyor. Doğum kontrol hapları, gebelik, gebelik zehirlenmesi, gebelik diyabeti ve menopoz sonrası hormon tedavisi gibi durumlar kadınları felce karşı daha savunmasız hale getirebiliyor.
3. Hormonal İlaçlar
Kadınların doğum kontrol yöntemleri ve menopoz tedavisinde kullandıkları hormon içerikli ilaçlar felç riskini artırabiliyor. Özellikle sigara içen kadınlarda bu risk daha da yükseliyor. Hormonal tedaviler, kan pıhtılaşmasını ve tansiyonu tetikleyebiliyor.
4. Kalp Problemleri
Özellikle ileri yaşta görülen atriyal fibrilasyon (AF) yani kalpte ritim bozukluğu, kadınlarda felç riskini artırıyor. 75 yaş ve üzeri kadınlar bu grupta daha büyük risk taşıyor. AF, kalpte pıhtı oluşumuna ve bu pıhtının beyine giderek damarı tıkamasına neden olabiliyor.
5. Migren
Migren, genç kadınlarda özellikle sigara kullanımı ve doğum kontrol hapı ile birlikte görüldüğünde felç riskini artırıyor. Migren sırasında beyin damarlarında yaşanan değişimler, beyne kan akışını kısıtlayarak iskemik inmeye yol açabiliyor.
6. Uzun Yaşam Süresi
Kadınların yaşam süresi erkeklere göre daha uzun. Yaş ilerledikçe felç riski artar. Bu nedenle kadınlar daha geç yaşlarda felç geçirme riski ile daha sık karşılaşır. 85 yaş üstü kadınlar en yüksek risk grubundadır.
Felçle Mücadelede Umut: Robotik Rehabilitasyon
Doç. Dr. Mustafa Çorum, sadece felci önlemeye değil, aynı zamanda felç geçirmiş hastaların yeniden yürüyebilmesine yönelik umut verici çalışmalar yürütüyor. Geliştirilen robotik rehabilitasyon yöntemleri sayesinde, sadece yeni felç geçirmiş hastalar değil, 10-15 yıl gibi uzun süredir felçli olan hastalar bile tekrar ayağa kalkabiliyor.