Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 350 baz puan artırarak yüzde 46'ya çıkardı. A Haber canlı yayınına katılan Stratejist Cüneyt Paksoy, faiz kararını değerlendirirken 'Merkez Bankası olağan dışı koşullarda önemli bir karar aldı.' dedi. Paksoy ayrıca 2 ana hedefin fiyat ve finansal istikrar olduğunu vurguladı.
Merkez Bankası faizi 350 baz puan artırarak, yüzde 42,5'ten yüzde 46'ya yükseltti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5'ten yüzde 46'ya yükseltilmesine karar verdi. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 46'dan yüzde 49'a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41'den yüzde 44,5'e yükseltti.
İŞTE MERKEZ'DEN GELEN O AÇIKLAMA:
"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5'ten yüzde 46'ya yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 46'dan yüzde 49'a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41'den yüzde 44,5'e yükseltmiştir.
Merkez Bankası politika faizini 350 baz puan artırarak yüzde 46'ya çıkardı. (A Haber arşiv)
Enflasyonun ana eğilimi mart ayında gerilemiştir. Aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle nisan ayında bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörülmektedir. Öncü veriler yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ima etmektedir. Küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları kanalıyla dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.
Merkez Bankası karar metninde enflasyonda olası bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılacağı vurgulandı. (A Haber arşiv)
Finansal piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde parasal aktarım mekanizmasını destekleyen ilave adımlar ivedilikle atılmıştır. Likidite koşulları yakından izlenmeye ve likidite yönetimi araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."
OLAĞAN DIŞI KOŞULLARDA ÖNEMLİ KARAR
Merkez Bankası'nın kararını A Haber canlı yayınına katılan Stratejist Cüneyt Paksoy değerlendirdi. Paksoy, "Merkez Bankası zor bir dönemde olağan dışı koşullarda önemli bir karar aldı." dedi.
İşte Paksoy'un açıklamaları
Trump'ın tarifeleri ve yapılan açıklamalar mutlaka etkili oldu. Son 1 aydır hem içeride hem dışarıda ama özellikle dünyadaki gelişmelerin seyri önümüzdeki dönem enflasyon beklentilerini hem öngörü noktasında zorlaştırıyor hem de tedarik zinciri problemleri sebebiyle enflasyonun yükselme ihtimallerini artırıyor.
"MERKEZ BANKASI ÖNEMLİ BİR KARAR ALDI"
Merkez Bankası zor bir dönemde olağan dışı koşullarda önemli bir karar aldı ve bence piyasanın önünde de bir kararla geldi. Piyasa genel akışta "bekle-gör" üzerinden gecelik faizi yükselterek koridoru yükseltmesini ve oradan fonlanmaya devam etmesini bekliyordu.
Merkez Bankası'nın faiz kararları (A Haber ekran görüntüsü)
FİYAT VE FİNANSAL İSTİKRARI
Merkez Bankası daha önce yüzde 46'ya getirdiği gecelik faizi politika faize eşitleyerek mevcut politikaların kararlı duruş netleştiğini ve önümüzdeki dönem 2 önemli konuya odaklanacağını gösterdi. İlk olarak fiyat istikrarı ve bu çok net ortada zaten enflasyonla mücadelenin anlamı burada. Diğeri ise finansal istikrar yani Türkiye'nin dünya finans piyasaları türbülanstan geçerken ve ekonomilerdeki belirsizlikler devam ederken ülkenin kazandığı finansal istikrarı koruması için MB'nin kararlı olduğunu göstermiş oldular. Bu tarafıyla rasyonel bir adımdır.
BORSA İSTANBUL'U NASIL ETKİLER?
A Haber'de açıklamalarda bulunan Ekonomist Tonguç Erbaş da kararla ilgili dikkat çeken yorumlar yaparken, önümüzdeki sürece ilişkin de beklentileri açıkladı. Erbaş, "Önden fiyatlanmış bir karardı. O açıdan çok fazla Borsa İstanbul üzerinde etkili olacağını zannetmiyorum." dedi.
Erbaş'ın faiz kararıyla ilgili açıklamaları şöyle:
Evet öncelikle biliyorsunuz daha önce olağanüstü bir toplantıyla Merkez Bankası zaten gecelik fonlama faizini yüzde 46'ya çekmişti. Bu yıl 8 toplantısı var. Dolayısıyla bugünkü toplantıda da aslında haftalık fonlama faizini yüzde 46'ya çekmiş oldu. Üste 3 puanlık bir marjımız var. Aşağıda da 1.5 puanlık bir marj bıraktı. Ben şöyle düşünüyorum; daha önce böyle bir karara ve fonlamayı yüzde 46'ya çektiği için bugün biz piyasalarda çok fazla bir oynaklık görmüyoruz.
Ekonomist Tonguç Erbaş, A Haber canlı yayınında Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. (A Haber ekran görüntüsü)
BU SÜREÇTEN SONRA NE OLABİLİR?
Merkez Bankası, yerel seçimler öncesindeki faiz artışı, ikincisi hemen bu yılın başında beklenen ama daha öne çektiği faiz indirimleri ve bugün de işte mevcut oynaklık durumunda alabileceği aksiyonu net bir şekilde gösterdi. Merkez Bankası'nın kredisi konusunda artık çok net bu krediye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Orta vadede ise tabii bence borsa tarafı 9 bin 300'lerde çok net bir şekilde bugün de gördük. Mesela bir faiz artışı olmasına rağmen bankacılık sektörü bile hala artıda seyrediyor ve günün sonunda da böyle kapanması yüksek ihtimal. Dolayısıyla önden fiyatlanmış bir karardı diye düşünüyorum. O açıdan çok fazla Borsa İstanbul üzerinde etkili olacağını zannetmiyorum.
Belki baktığımızda kur üzerinde biraz daha baskı hissedebiliriz. Biraz daha en azından yüksek bir fonlamayla gitme ihtimali olduğu için Merkez Bankası'nın. Tabii biz kısa vadede özellikle yaz aylarına doğru haziranda bir sonraki toplantı. Türkiye tekrardan bir sermaye girişi başlaması durumunda biz yılın ikinci yarısında bu faiz indirimli döngüsüne tekrar dönebileceğini de düşünüyoruz. O açıdan çok yüksek bir kurda ve Borsa İstanbul'da oynaklık olduğunu şu an için söyleyemeyiz Merkez Bankası'nın kararı sonrası.
ALTININ DURUMU
Ons altın tarafı Amerikan Başkanı Trump'ın neredeyse her gün aldığı tarife kararları ile birlikte bence bir belirsizlik ki bugün bizim Merkez Bankası'nın metni içinde de yer alıyordu, yani küresel piyasalardaki belirsizlik. 3 bin 300 doların üzerine çıktı. Bana kalırsa bir süre daha bu tedirginlikten dolayı altın fiyatları 3 bin dolar 3 bin 300 doların üstünde kalabilir. Ama 1-2 ay içinde orada da bir yumuşama bekliyorum. Yani çok agresif geldi Amerikan Başkanı piyasaya ve çok da net bir şekilde ilk 100 gününde neredeyse eteğindeki tüm taşları dökerek bütün kafasındakileri ben piyasaya sürdüğünü düşünüyorum. Ama bir süre sonra 3 bin 300, 3 bin 500 dolar aralığı sanki bütün bu gelişmeler için de bir zirve seviyesi olabilir.
Tabii yeni gelişmeleri de takip edeceğiz. Bu arada gram altında da 4 bin TL'nin üzerindeyiz. Orada da hani baktığınızda 4 bin 200 TL civarlarını belki test edebiliriz yine bu hani dalgalanma içerisinde. Ama özellikle yaz aylarına doğru ben bu ivmenin devam etmeyeceğini düşünüyorum. Yeni çok enteresan gelişmeler olmazsa ama çok sert bir altın fiyatında da geri çekilme beklememek lazım. Düzeltmeler olabilir dönem dönem ama çok iyi bir marj yakaladı. Hem TL bazlı hem döviz bazlı altın. O açıdan hani buralarının artık biraz daha yavaş yavaş konsolide olabileceği seviyeler olarak gözüktüğünü söyleyebiliriz.
BORSA İSTANBUL'DA NE OLABİLİR?
Şöyle söyleyelim; 10 bin 800'den 9 bin 300'lere, hatta 8 bin 800, 8 bin 900'lere kadar bir geri çekilme olmuştu ama yani 9 bin, 9 bin 500 aralığı bugün de gördük. Yani 50 milyar TL civarında BIST 100'de hacim vardı Merkez Bankası kararı açıklarken. Çok düşük bir seviye bu. Yani artık yatırımcılar Borsa İstanbul'da gerek Merkez Bankası kararına, gerek iç ve dış gelişmelere biraz daha böyle tepki düzeyinin de sınırlı kaldığını görüyoruz. Dolayısıyla böyle dönemlerde aslında bir dip oluşumu, bir hani yataylaşma beklentisi içinde olmamız gerekiyor. Sizin söylediğiniz gibi bu bir süre daha devam edebilir. Özellikle bilançolar açıklanacak, 3 aylık bilançolar. Merkez Bankası yine dönmek gerekirse o metinler içerisine baktığımızda bir süre daha bu seviyelerde borsa görebileceğimizi anlıyoruz. Ama ben de özellikle yaz aylarına doğru tekrar yükselişin başlayabileceğini düşünüyorum. Peki. Çok teşekkür ederim.
