Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Tuncay Keser, kamu yayıncısı TRT'nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyona ilişkin yayınlarında ihlal olduğu gerekçesiyle Üst Kurula başvuru yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının 19 Mart'ta gözaltına alınması ve 23 Mart'ta tutuklanmasıyla sonuçlanan soruşturma devam ediyor.
"SANIRSINIZ BAŞSAVCILIK HABER AJANSI"
İBB'ye yönelik operasyon boyunca iktidara yakın medya gruplarının yayınları tepki çekmişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane eylemlerini görmeyen medya gruplarını boykot edeceklerini açıklamıştı. CHP'nin boykot listesinde TRT de bulunurken son olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu geçtiğimiz gün, "Sanırsınız TRT değil Başsavcılık haber ajansı" diyerek TRT'ye tepki göstermişti.
Son dakika... Ekrem İmamoğlu: 'Sanırsınız TRT değil Başsavcılık haber ajansı'
RTÜK Üyesi Tuncay Keser de TRT'nin İBB operasyonuna ilişkin Üst Kurula bir başvuru yaptı. Keser, başvurusunda, TRT Haber’in bayram tatiline denk gelen 29 Mart - 6 Nisan döneminde İBB operasyonuyla ilgili masumiyet karinesini ihlal eden, yargı kararı olmadan kişileri suçlu gösteren yayınlar yaptığı ve 6112 sayılı Kanun’un ihlal ettiğini belirtti.
"İNCELENİYOR" YANITI
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise başvuruya yazılı yanıt gönderdi. Şahin, "Üst Kurulun programlara yayından önce müdahale etme veya programları yayından kaldırma yetkisi bulunmamaktadır. ‘TRT HABER’ logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun kayıtlı başvurunuza esas teşkil eden yayınları ile birlikte diğer yayınları da incelenmektedir" dedi.
"TARAFSIZLIK İLKESİNİ İHLAL ETTİĞİ ÇOK AÇIK"
RTÜK Başkanı Şahin’in yanıtını değerlendiren RTÜK Üyesi Tuncay Keser, şu ifadeleri kullandı:
"Halkın vergileriyle fonlanan kamu yayıncısı konumundaki TRT’nin, TRT Kanunu ve 6112 sayılı kanun doğrultusunda, yayınlarında tarafsız ve hukuka saygılı olması zorunludur. Ancak TRT Haber, İBB soruşturması ile ilgili tek yanlı ve soruşturmanın gizliliğini de ihlal ederek, haklarında yargı kararı olmayan kişileri suçlu ilan eden bir yayıncılık yapıyor. Bu yayınlarda kişilerin ne kadar cezaevinde kalacaklarına ilişkin tahminlere bile yer veriliyor. Bu yayınların tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği ve haber verme özgürlüğünü aştığı çok açık. Söz konusu haberlerin, kamu yayıncısı sorumluluğuyla bağdaşmadığı da açıktır."
"YANIT, BAŞVURUMUN GÜNDEME ALINMAYACAĞI ANLAMINI TAŞIYOR"
"Biri 22 Mart 2025 tarihinde olmak üzere, Üst Kurula, TRT Haber'in yayınları ile ilgili iki başvuru yaptım ancak Başkan Şahin, 10 Nisan 2025 tarihli ikinci başvuruma ‘inceleniyor’ yanıtı verdi. Bu yanıt, başvurumun Üst Kurul gündemine alınmayacağı anlamını taşıyor. Toplantıya 20 dakika kala bile 5 ayrı izleme raporunu gündeme alabilen RTÜK uygulaması dikkate alındığında, bir hafta sonra gönderilen ‘inceleniyor’ yanıtının başka bir anlamı olamaz. Masumiyet karinesi ilkesi, iktidara yakın birileri için değil herkes için geçerli olmalıdır. Hukuk herkesi bağlarsa hukuk olur, aksi durum majestelerinin hukukudur. TRT Haber’de TRT yayın esasları ile 6112 sayılı Yasa’da belirlenen yayın ilkeleri sistematik olarak çiğneniyor. Bu açık ihlallere seyirci kalınamaz. RTÜK, TRT'nin kalkanı değil denetleyicisidir. 6112 sayılı Kanun böyle emrediyor. RTÜK Başkanı’ndan da beklenen yayın ihlallerinin sorumlusu TRT yönetiminin değil hukukun yanında durmasıdır. Bu yayınların mutlaka Üst Kurul gündemine alınması ve orada bir değerlendirme yapılması şarttır."