Humanis'in organizasyonuyla Cumhuriyet'in 100. yılına özel hazırlanan sergide, Mustafa Kemal Atatürk'ün daha önce yayımlanmamış 250'den fazla fotoğrafı ve kişisel eşyalarının yanı sıra annesi Zübeyde Hanım'ın yazdığı mektuptan İstiklal Madalyası'na, nadir bulunan telgraflardan kol düğmelerine kadar birçok özel parça yer alıyor. Sergideki eserler, Atatürk'ün liderlik yolculuğunu da gözler önüne seriyor. Titiz bir çalışmanın ürünü olan serginin küratörlüğünü Özdemir Erdem, proje direktörlüğünü ise Fahri Özdemir üstlendi.
Farklı, ilginç, çok özel bir sergi
Fahri Özdemir, yaptığı açıklamada, serginin 7 yıl önce hazırlandığını belirterek, "Önce İzmir'de Folkart Sanat Galerisi'nde açıldı. Sonra Humanis'in organizasyonunu üstlendiği sergi Ankara CerModern'de ve İstanbul Müze Gazhane'de açıldı. 7 yıl süren, ben ve birçok koleksiyonerden derlediğimiz, gün yüzüne ilk kez çıkan 476 eserden oluşan bir sergi." dedi. Sergideki eserleri anlatan Özdemir, "Hiç yayımlanmayan fotoğraflar var ama fotoğrafların dışında Atatürk'ün birçok özel eşyası var. Sigara tabakaları, bastonları, kravatı, yazışmaları, mektupları, telgrafları, annesinin mektubu, imzaladığı fotoğraflar, yazdığı mektuplar, kendisine yazılan mektuplar. Aynı zamanda bu belgeler tarihsel bir süreci de anlatıyor. 1909'dan 1938'e kadar geçen süreçte bir ülkenin nasıl kurtarıldığını ve kurulduğunu anlatan farklı, ilginç, çok özel bir sergi." ifadelerini kullandı.
Atatürk'ün heykeltıraş olarak yurt dışına eğitime gönderdiği öğrencilerin rölyefleri
Sergide Kenan Yontuç'un hazırladığı Atatürk maskının da görülebildiğini dile getiren Özdemir, şöyle devam etti:
"Atatürk'ün ölmeden önce verdiği emirlerden bir tanesi, el ve yüzünün maskının alınmasıydı. Atatürk öldükten sonra hıfzıssıhha müdürüyle Kenan Yontuç bu görevi alıyor. Yontuç, Atatürk'ün maskını alırken bayılıyor. Hıfzıssıhha müdürü, o sırada plastikten bir mask alıyor. Kenan Yontuç da ondan Atatürk'ün maskını oluşturuyor. Sergilenen, imzalı tek kil kopya. Yanındaki bronz rölyefler ise Atatürk'ün onayıyla 1936 ve 1934'te yapılmış. Atatürk'ün heykeltıraş olarak yurt dışına eğitime gönderdiği öğrenciler tarafından yapılıyor. O yüzden çok ayrıcalıklı, özel parçalar onlar."
Özdemir, "Bu sergi Cumhuriyet tarihi açısından önemli. İlk defa gün yüzüne çıkan belge ve objelerden oluşuyor. İstanbulluların bu sergiyi kaçırmamasını öneririm. Çünkü bir daha bu serginin İstanbul'da ya da başka yerde olma olasılığı çok zor." diye konuştu.