ODÜ’de bağımsızlık mücadelesinin simgesi Aliya İzzetbegoviç anıldı…

Gazi Üniversitesi, Kültür Bakanlığı, Spor Bakanlığı ve Bosna Hersek Büyükelçiliğinin desteğiyle 4 yıl önce başlatılan program kapsamında Ordu Üniversitesi (ODÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından Ceren Özdemir Konferans Salonu’nda “Aliya: Bir Medeniyetin Yeniden İnşası” Paneli düzenlendi. 

Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, üniversitenin diğer yöneticileri, Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hayrullah Başer, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademik ve idari personelle öğrenciler ve davetliler katıldı.

Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hayrullah Başer, panelin hem bir medeniyetin yeniden inşasının, hem Aliya İzzetbegoviç’in çok önemli iki figür olduğunu vurguladı. 

Başer, Aliya’nın mücadelesi ve hayata bakışı ile önemli bir rol model olduğunu ifade ederek dinleyicilere Aliya İzzetbegoviç’in siyasi, sosyal, kültürel, askeri ve dini anlayışı ilgili bilgiler verdi.

-Rektör Baş: İzzetbegoviç yalnızca bir lider değil, aynı zamanda bir fikir insanı, bağımsızlık mücadelesindeki simgesidir -

Rektör Prof. Dr. Orhan Baş, Aliya İzzetbegoviç’in yalnızca bir lider değil, aynı zamanda bir fikir insanı, Bosna-Hersek’in bağımsızlık mücadelesindeki simgesi olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti:

“Bizler bugün Aliya İzzetbegoviç’i anarken, onun sadece hayatı ve savaşlarından bahsetmeyeceğiz, onun düşüncelerini görerek fikirlerinden ilham alacağız ve bu değerli bilgileri gelecek nesillere nakletmek için çalışacağız. Aliya İzzetbegoviç sadece Bosna-Hersek hükümetinin ilk Cumhurbaşkanı değil, aynı zamanda entelektüel bir lider ve çok iyi bir bilim insanı. Mücadelesini sadece silahla değil, aynı zamanda kalemi ile vermiş, bir milletinin kader çizgisinin yönlendirilmesine çok büyük bir katkı sağlamış bir liderdir. 1925-2003 yılları arasında geçen bir ömür ve bu ömre sığan çok büyük bir mücadele. Aliya İzzetbegoviç’i rahmet ve minnetle anıyoruz, ruhu şad olsun.”

“Aliya” adlı sinevizyon gösteriminin ardından moderatörlüğünü Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Kaşif Okur’un yaptığı program kapsamında TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir, “Aliya İzzetbegoviç’in Dünyasında Din ve Özgürlük”, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cenan Kuvancı ise “Aliya İzzetbegoviç’in Sanat Anlayışı” başlıklı konuşmasıyla programa katkı sundu.

Program kapsamında ayrıca Aliya İzzetbegoviç’e dair önemli anların yer aldığı fotoğraf sergisi düzenlendi ve katılımcılara “Bilge Aliya” adlı kitap dağıtıldı. 

Ünye Kent / Haber Merkezi