Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ne zaman ve nasıl kuruldu? Amacı nedir ve kimler başvurabilir? İşte detaylar...
YEŞİLAY NE ZAMAN, NASIL KURULDU?
Yeşilay, 5 Mart 1920’de İstanbul’da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurularak alkol bağımlılığına karşı mücadele etmeye başladı. Kuruluş, dönemin Şeyhülislam'ı İbrahim Haydarizade ve Dr. Mazhar Osman’ın öncülüğünde gerçekleştirildi. Zamanla adı "Yeşil Hilal" ve ardından "Yeşilay" olarak değişti. 1934’te devlet tarafından "Kamu Yararına Çalışan Dernek" statüsü verildi. Bugüne kadar alkolden tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığına kadar genişleyen alanlarda faaliyet gösteren Yeşilay, bağımlılıkla mücadelede 100 yılı aşkın süredir önemli bir rol oynamaktadır.
1-7 MART YEŞİLAY HAFTASI
1-7 Mart tarihleri, Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Türkiye'nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay, alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarıyla mücadele ediyor. Bilimsel ve kanıta dayalı yöntemlerle araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüten Yeşilay, Türkiye genelinde 120 şubesi ve 97 ülkede yürüttüğü çalışmalarla uluslararası alanda da bağımlılıklara karşı mücadele etmektedir.
YEDAM NE AMAÇLIYOR?
Yeşilay, 2015 yılında kurduğu Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile Türkiye'nin 81 ili ve KKTC'de toplam 107 merkezde bağımlılık tedavisi sağlıyor. YEDAM, bağımlılık alanında uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekibiyle, alkol, tütün, madde, kumar sorunu yaşayan bireylere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sunuyor. Danışanlar, 115 YEDAM Danışma Hattı aracılığıyla ücretsiz yardım alabiliyor. Bugüne kadar 1 milyondan fazla çağrı alan hattın, danışanların mahremiyetine büyük önem verdiği vurgulanıyor. YEDAM, bağımlılıkla mücadelede kişilere yeniden hayata kazandırılmalarını sağlamak için ev ziyaretleri ve takip hizmeti de sunuyor.
'RENKLERİNİ YENİDEN KAZANANLAR'
Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM), bağımlılığından kurtulmak isteyenlere ilham vermek amacıyla “Renklerini Yeniden Kazananlar” adlı bir kitap hazırladı. Kitap, YEDAM’a başvurarak bağımlılığını aşan danışanların kurgulanmış hikâyelerini içeriyor. Adını, YEDAM’da tedavi gören bir bağımlının annesinin, “Oğluma hayatın renklerini tekrar kazandırdığınız için teşekkür ederim” notuyla gönderdiği çiçekten alıyor.
KİMLER YEDAM'A BAŞVURABİLİR?
Tütün bağımlılığı ile mücadele yöntemlerini öğrenmek isteyenler,
Alkol kullanımı fazla olanlar,
Madde bağımlılığından arınma ve maddeyi bırakma süreci hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler,
Yoğun internet kullanımına bağlı yaşamında sorunlar yaşayanlar,
Kumar bağımlılığı ile nasıl mücadele edeceğine dair bilgi sahibi olmak isteyenler YEDAM’a başvurabilir.