Sanatçı, 2024 yılında gerçekleştirdiği “Gel Zaman Git Zaman” sergisinde, yaratıcılığın hiyerarşik bir alan olmadığı görüşünü açıklamış ve halk sanatlarını küçümseyen, insanı sanatın ve kültürün gerçek üreticisi olarak görmeyen pazar odaklı bakış açısını tartışmaya açmıştı. Aynı sergide, Baksı Müzesi koleksiyonuna kazandırılan hapishane işleri üzerine yoğunlaşan Koçan, hapislik, zaman ve boncuk arasındaki anlamlı yolu keşfederek bu işleri “Bitmeyen Zaman Saatleri” olarak adlandırmıştı.
Prof. Hüsamettin Koçan, Piyalepaşa’daki Galeri Merkür’de açtığı “Gölgenin Arkasındaki” adlı yeni sergisinde yolculuğuna Bayburtlu kadınlarla birlikte devam ediyor. Koçan, onların boncuk örgü tekniğini çağdaş bir yorumla yeniden ele alıyor. Sanatçı tığ işlerin yerleştiği saçları, Anadolu’da ekmek ve yemek pişirilen bu formu hem kadınların ekmek ve yemek yaptıkları, hem de bu tığ örgüler vasıtasıyla ekmeklerini kazandıkları bir form olarak yeniden yorumluyor. Bu nedenle malzeme herhangi bir müdahale yapılmadan olduğu gibi kullanılıyor. Bayburtlu kadınların kendi arzuları doğrultusunda boncuk örgülerinden “güneş” motifleri yaratmak istemesiyle, ortaya rengârenk ve ışıldayan bir güneş senfonisi çıkardıklarını vurguluyor. Koçan, bu üretimleri kadının kendini doğrudan ortaya koymadan ifade ediş biçimi olarak okuyor ve kendi sanat diliyle birleştirerek “Gölgenin Arkasındaki” adını veriyor.
Serginin kavramsal çerçevesinde gölge, kadının mahremiyetini; arkasındaki ise bu mahremiyetin iç dünyaya yansıyan izdüşümlerini simgeliyor. Bayburt’ta kurduğu Baksı Müzesi’nde her zaman yerel kadın gücüne ve yaratıcılığına alan açan Hüsamettin Koçan, bu sergide de kadın dünyasına bir erkek eli olarak katkıda bulunuyor ve boncuk işçiliğinin bir sabır yolculuğu olduğunu vurgulayarak bu anlayıştan yola çıkan bir sergi ortaya koyuyor.
GÜNEŞİN ANLATICILARI SANATSEVERLERLE BULUŞTU
“Gölgenin Arkasındaki” sergisi için güneşi anlatan Bayburtlu kadınlar serginin yarattığı heyecanlı ortamı paylaşmak için geçen hafta İstanbul’a geldiler. Katılımcılar, kendi eserlerini tek tek izlerken, tığla fırça arasındaki barış ortamıyla karşılaştılar ve bu deneyimlerin ardından düşüncelerini paylaştılar. Ziyaretin ardından gelecekteki projelerine odaklanmak için Baksı Kültür Sanat Vakfı Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi’nin Bayburt’taki atölyelerine geri döndüler. Ziyaret sırasında, Baksı Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Oya Koçan, katılımcılara teşekkür plaketleri sundu.
Ziyarete Katılan Bayburtlu Kadın Zanaatkarlar:
- Mintaha Kardeş
- Şeyma Özbek
- Ayşenur Karadeniz
- Serpil Yanık
- Elif Gül Öztürk
- Gönül Ayengin
- Leyla Yanık
- Mine Yanık
(Sergi 19 Nisan tarihine kadar Galeri Merkür’de görülebilir.
Adres: İstiklâl Mahallesi Piyalepaşa Bulvarı No:32 D Beyoğlu/İstanbul.)