Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve bu yıl ana teması “Savaş” olarak belirlenen Uluslararası 4. İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu, Kocaeli Kongre Merkezi’nde başladı. Savaşın dini, hukuki, felsefi ve insani boyutlarının çok yönlü ele alındığı sempozyumda; savaş, güç, iktidar ve medeniyet ilişkileri derinlemesine tartışıldı.
Savaşın Çok Boyutlu Tartışması Kocaeli’nde Yapılıyor
Büyükakın: İyiliği Çoğaltalım, Kötülüğü Engelleyelim
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve bu yıl ana teması “Savaş” olarak belirlenen Uluslararası 4. İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu, Kocaeli Kongre Merkezi’nde başladı. Savaşın dini, hukuki, felsefi ve insani boyutlarının çok yönlü ele alındığı sempozyumda; savaş, güç, iktidar ve medeniyet ilişkileri derinlemesine tartışıldı.
“İyiliği Çoğaltalım, Kötülüğü Engelleyelim”
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada savaşın yalnızca askeri değil, ekonomik ve ideolojik yönleriyle de değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kadın katılımının yüksekliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükakın, “Kötülüğü tamamen yok etmek mümkün değil belki, ama iyiliği çoğaltmak ve kötülüğü engellemek için mücadele etmeliyiz” dedi.
Kapitalizmin son evrelerinin savaş mekanizmaları ürettiğine dikkat çeken Başkan Büyükakın, doğal kaynaklar, insan gücü ve ekonomik iktidar mücadelesinin modern savaşların temelini oluşturduğunu belirtti. Büyükakın ayrıca savaş, çatışma ve soykırım kavramlarının doğru şekilde ayrıştırılması gerektiğini ifade etti.
“Bugün Yaşananlar Savaş Değil, Katliam”
Kocaeli Valisi İlhami Aktaş da konuşmasında, özellikle Filistin, Yemen ve Doğu Türkistan gibi bölgelerde yaşananların savaş değil, sistematik katliamlar olduğunu söyledi. Uluslararası hukukun ve vicdanın sustuğunu ifade eden Aktaş, bu tür eylemlerin çoğunlukla Müslüman topluluklara yönelik olduğunun altını çizdi.
“Kalıcı Barış Ancak Adaletle Mümkün”
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ise savaşların yalnızca fiziksel değil, sosyal ve psikolojik yıkımlara da yol açtığını belirterek, “Savaş çözüm değil. Kalıcı barış, ancak anlayış ve adaletle sağlanabilir” dedi. Akademik dünyanın bu konuda sorumluluk alması gerektiğini de sözlerine ekledi.
“Unutmadık, Susmadık”
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım da savaşlarda en çok kadın, çocuk ve zihinsel engellilerin mağdur olduğunu söyledi. Suriye’de bu grupların pazarlık konusu yapılmaması için arabuluculuk faaliyetlerinde bulunduklarını belirten Yıldırım, yetimlerin savaş hukukunda korunması için somut adımlar atılması çağrısında bulundu.
“14 Yılda Suriye Toplumu Parçalandı”
Sempozyuma katılan Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanı Raid es Salih, Suriye’de 14 yıldır süren savaşın sadece fiziksel değil, sosyal bir yıkıma da neden olduğunu söyledi. Savaşın etkileriyle mücadele edilmesi için toplumun tüm dinamiklerinin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.
Farklı Disiplinlerden Katılımcılar
Sempozyumda İslam dünyasından akademisyenler ve farklı disiplinlerden katılımcılar bir araya geldi. Etkinlikte İslam fıkhında savaşın meşruiyeti, etik sınırları, diğer dinlerde savaş algısı, kültürel ve sanatsal yansımaları ile savaş hukuku ve soykırım ayrımı gibi konular detaylı olarak ele alındı.
Balyanoz’da Devam Edecek
Sempozyum, 19-20 Nisan tarihlerinde Darıca Balyanoz Eğitim Tesisleri’nde oturumlarla devam edecek. Etkinlik; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli İlahiyat Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı, İNSAMER ve Dijital Hafıza Derneği iş birliğiyle düzenleniyor.