Üretici perişan! - Kıbrıs Gazetesi - Kıbrıs Haber, KKTC Son Dakika ve Gündem Haberleri

Son günlerdeki soğuk hava dalgasıyla birlikte yaşanılan don olayı mahsullere büyük zarar verdi. KIBRIS’a konuşan üreticiler Tarım Sigortası Fonu’ndan tazminat bekliyor.

Bin dönümlük enginarın yüzde 70’i heba oldu… Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, arpa buğdayda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ancak özellikle enginar üreticilerinin büyük zarara uğradığını söyledi. İskele ve Mormenekşe’de enginar üreticiliği yapan Nazım Oğur, bin dönümlük enginar ürünün yüzde 70’inin olumsuz etkilendiğini ifade ederek, don olayının verdiği zararın boyutuna dikkat çekti.

Salatalık, domates ve biberler hasar gördü… Seracılar Birliği Başkanı Veli Bayır, ‘don’ olayından özellikle Tatlısu, Maraş ve Güzelyurt bölgesindeki seracıların büyük oranda etkilendiğini belirterek, “Kabak, salatalık, biber, domates gibi seradaki ürünler hasar gördü. Domateslerin yüzde 40, biberlerin yüzde 70, salatalıkların yüzde 100’e yakınında zarar oluştu.” dedi.

Tazminat beklentisi… Veli Bayır, Tarım Bakanlığı yetkililerinin hasar tespiti için inceleme yapacaklarını belirterek, Tarım Sigortası Fonu’ndan tazmin edilme beklentilerini ortaya koydu. Ancak söz konusu tazminat enginar için geçerli değil. Enginar üreticileri kendilerinin de tazminat kapsamına alınması için yasal değişiklik taleplerini Tarım Bakanı’na iletti. Talebin ılımlı karşılanmasından dolayı umutlu bir bekleyiş hakim.

Emine Gül ÖZER

Ülkeyi etkisi altına alan soğuk hava dalgası, ‘don’ olayını da beraberinde getirdi. Don olayı nedeniyle üretici de, mahsuller de olumsuz etkilendi. Özellikle Tatlısu, Maraş ve Güzelyurt gibi sahil alanları etkisi altına alan ‘kırağı soğuklar’, pek çok ürünün zarar görmesine sebep oldu.

KIBRIS, üreticilerle görüştü. Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, bu noktada arpa buğday gibi ekinlerde sorun olmadığını fakat yaş sebze de büyük kayıp yaşandığını dile getirirken, Seracılar Birliği Başkanı Veli Bayır ise don olayı nedeniyle seracıların yüzde 60 oranda kötü etkilendiğine dikkat çekti. Bayır; kabak, salatalık, biber, domates gibi seradaki her ürünün hasar gördüğünü belirtti.

Mormenekşe ve İskele bölgesinde enginar üreticiliği yapan Nazım Oğur da en büyük hasarın enginarlarda yaşandığına dikkat çekti. Don olayının sigorta kapsamında olmadığını anlatan mağdur üretici, heba olan ürünler için ödeme alamayacaklarından şikayet etti.

İçler acısı durumdaki enginarların tanzim kapsamına girmesi için bakanlığın duruma ılımlı bir yaklaşım sergilediğini kaydeden Oğur, birkaç gün içerisinde hasar tespit çalışmalarının yapılacağını ifade ederek, bu noktada yasada bir değişikliğe ihtiyaç olabileceğini belirtti.

Nizam: Enginarların durumu içler acısı

Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, son günlerde meydana gelen don olayında, ekinlerin, üreticilerin yaşadığı zarar ziyana dikkat çekti, Çiftçiler Birliği üyeleri olarak ülke genelinde ekinlerin küçük olmasından kaynaklı, pek don olayından etkilenilmediğini söyledi.

Nizam, don olayının en büyük sıkıntıyı enginar üreticilerine yaşattığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Kendi bölgemde dondan etkilenen enginarları bizzat gördüm. Durum resmen içler acısı. Normal şartlarda böyle bir durumla karşılaşan üreticinin tarım sigortasına başvurması gerekiyor fakat ‘enginar’ ürünü tazmin kapsamına girmiyor!”

Yıllardır uğraş vermelerine rağmen enginarları ‘tazmin’ listesine taşıyamadıklarına vurgu yapan Nizam, normalde üreticinin tarım sigortasına başvurusunu yaptıktan sonra saptama – değerlendirme komitesinin olay yerine gelerek kırağının – donun derecesini saptadığını ve üreticinin de buna göre tazmin edildiğini anlattı. Fakat enginar üreticilerinin yıllardır bu kapsam dışında tutulduğunu, senelerce kapsam içine alınması için dilekçe verip, müracaat yaptıklarını ama hala yasanın değişmediğini belirten Başkan, “yasa çok eski olduğu için kapsamıyor, değiştirilmiyor da.” dedi.

Oğur: Bin dönümlük enginar alanının yüzde 70’i zarar gördü

Mormenekşe ve İskele bölgesinde enginar üreticiliği yapan Nazım Oğur ise ülkede yaşanan don olayından dolayı enginarların büyük oranda zarar gördüğüne dikkat çekti.  Bu noktada Tarım Bakanı ile görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Oğur, “Normal şartlarda enginarlar tanzim kapsamına girmiyor ve üretici sigortadan hasar bedeli alamıyor. Fakat don olayından dolayı bakanlığın bir çalışması var. Bu noktada bir toplantı gerçekleştirdik ve bakanlık bir kaç gün içerisinde bir zarar tespit çalışması yapacak.”dedi.

Yaklaşık bin dönümlük arazi içerisindeki yüzde 70’e yakın ürünün zarar gördüğünü aktaran mağdur üretici, “Yasa çerçevesinde enginar herhangi bir sigorta kapsamında değildi, fakat yasa değişikliğine gidilmesi yönünde çalışmalar var. Hükümet bu konuda duyarlı davrandı. Bakanlık ılımlı yaklaşıyor, umarım bir netice alabiliriz. 50 yılda bir gelen bir büyük afet yaşadık. Hepimize geçmiş olsun.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

25 yıldır enginarların Türkiye’ye ihraç edildiğini, pek çok kişinin bu işten ekmek yediğini belirten Oğur, sadece don olayına karşı tarım sigortası bulunmayan enginarların bu kapsama alınmasını istedi, bu bağlamda Tarım Bakanlığı’nın ve hükümetin gerekli çalışmaları üreticiler için yapacağını belirtti.

Bayır: Salatalıklar yüzde 100 hasar gördü

Seracılar Birliği Başkanı Veli Bayır, ülkeyi etkisi altına alarak, büyük zarara sebep olan ‘don’la ilgili seracıların olaydan yüzde 60 oranda kötü etkilendiğine dikkat çekti. Bayır; kabak, salatalık, biber, domates gibi seradaki her ürünün hasar aldığını belirtti.

Özellikle domateslerin yüzde 40, biberlerin yüzde 70, salatalıklarda ise yüzde yüze yakın bir zarar olduğunu aktaran Başkan; Tatlısu, Maraş ve Güzelyurt bölgesindeki seracıların bu noktada çok fazla etkilendiğini belirtti.     Sahil şeridinin bu denli etkilenmesini şaşkınlıkla karşıladığını aktaran Bayır, “Normalde sahil kesimleri daha sıcak olur ama bu defa öyle bir vurdu ki, sahil alanları daha çok etkilendi.” ifadelerini kullandı.

Hasar tespiti için 2 gün geçmesi gerektiğini ve bugün tam 2 günün dolduğunu aktaran Bayır, “Tarım Bakanlığı’nın ekipleri çıkacak ve zarar ziyan tespiti yapılacak. Zarar tespiti yapıldıktan sonra, konunun takipçisi olacağız. Tespit yapıldıktan sonra Tarım Sigortası Fonu bunu kapsamı içine alırsa, yüzde 30 – yüzde 40 neyse üreticinin zararı ödenecek ki; üretici devamlılığını sağlayabilsin. Bakanlık ne düşünecek, hükümet burada ne cevap verecek, üreticinin yanında duracak mı, durmayacak mı her şey o zaman belli olacak.” şeklinde konuştu.