Turquality ve marka programları kapsamında bu yıl mal ve hizmet ihracatına yönelik toplam 495 markaya destek verilmesi planlanıyor. Türk markalarının imajını artırmak için desteklenen şirket sayısının 700’e ulaşması öngörülüyor.
Ticaret Bakanlığı'nın 2025 Yılı Performans Programı'ndan yapılan derlemeye göre, ihracatın desteklenmesine ve ihraç ürünlerinin, ülke ve pazarlarının çeşitlendirilmesine yönelik markalaşma çalışmaları hızla devam ediyor.
KÜRESEL BİR OYUNCU
Bu kapsamda, AR-GE ve teknoloji geliştirme, elektronik ticaret, yurt dışı pazarlara giriş, yurt içi ve dışı uluslararası fuarlara katılım, organizasyon ve benzeri destek programları hazırlanarak uygulanıyor. Hizmet ihracatı sektörlerine sağlanan devlet destekleri sürdürülerek, katma değerli hizmet ihracatının geliştirilmesi ve markalaşması hedefleniyor. Turquality programıyla, Türkiye'nin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmalar, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçlerde destekleniyor.
Bu desteklerle "Türk malı" imajının güçlendirilmesi, böylelikle firmaların markalarıyla küresel bir oyuncu olabilmeleri amaçlanıyor. Bu doğrultuda, hizmet ihracatına yönelik Turquality ve marka programları kapsamında desteklenen marka sayısının, bu yıl 115'e ulaşması hedefleniyor. Mal ihracatına yönelik aynı program çerçevesinde desteklenen marka sayısının ise söz konusu dönemde 380 olması bekleniyor. Böylece bu yıl mal ve hizmet ihracatına yönelik toplam 495 markaya destek verilmesi planlanıyor. Yıl içinde söz konusu program kapsamında desteklenen şirket sayısının ise 700'e ulaşması öngörülüyor.
İHRACAT PAYI ARTIRILACAK
TÜRKİYE'NİN, katma değerli rekabet gücünde önemli bir yer tutan orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatına yönelik çalışmalar da devam ediyor. Bu çalışmalarla, geçen yıl yüzde 41,1 olan orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının, toplam imalat sanayi ürünleri içindeki payının bu yıl yüzde 42'ye, 2027 yılında ise 45,5'e ulaşması hedefleniyor. Öte yandan şirketlerin, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyumunu sağlamak için ihtiyaç duyacağı danışmanlık hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla "Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği-Responsible" programı yürütülüyor.