Zorlu piyasa koşulları, yeni siparişlerdeki daralmanın devam etmesine yol açtı. Yeni siparişler alt endeksi, 47.1'den 44.7'ye gerileyerek ardı ardına 21. kez daraldı. Yurt dışı siparişlerde de benzer bir durum söz konusu, yeni ihracat siparişleri endeksi Kasım 2022'den bu yana en hızlı düşüşü yaşayarak 46.6'dan 45.2'ye geriledi.
Siparişlerdeki düşüşe paralel olarak üretim alt endeksi de Mart ayında 48.5'ten 46.7'ye geriledi. İmalatçılar, siparişlerdeki azalmaya yanıt olarak istihdamda da kısıntıya gitmek zorunda kaldılar. Mart ayında istihdam alt endeksi, 48.6'dan 49.3'e yükselmiş olsa da bu değer 50'nin altında kaldı.
S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, bu durumu değerlendirerek, "Hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalarda yaşanan zorluklar üretim ve yeni siparişlerdeki gerilemeyi sürdürdü. Türk imalatçıları, yeni iş almakta zorluklar yaşıyor. Enflasyonun getirdiği baskılar ve TL'nin zayıflaması ise şirketlerin karşılaştığı diğer zorluklar arasında yer alıyor" şeklinde açıklamada bulundu.