ABD Başkanı Donald Trump'ın bütün dünyayı kasıp kavuran gümrük vergilerini açıklaması, İsrail Başbakanı Netenyahu ile görüşmesinde verdiği mesajlar, Gazze'den, "değerli arazi" diye söz etmesi, Filistinliler'in göç ettirilmesine Binyamin Netenyahu'nun verdiği destek üçüncü dünya savaşına benzetilen büyük krizin kapıda olduğunu bize gösteriyor. Bu krizin en önemli ayağı ise ekonomik paylaşım mücadelesi olacak. ABD'de başlayacak bir ekonomik resesyonun bütün dünyayı kasıp kavuracağı ifade ediliyor
Bülent Aydemir
Giriş: 09.04.2025 - 12:45 Güncelleme: 09.04.2025 - 12:45
Bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve bunun doruğa ulaşması anlamına gelen resesyon, 2022 yılının başından bu yana bir tehdit olarak önümüzde duruyor. Küresel ölçekte artan enflasyon ve sıkılaşan finansman koşulları, Ukrayna savaşı, pandemi ve Çin’deki karantinaların hammadde tedarik sıkıntılarına yol açması, büyüme beklentilerinin hızlı şekilde bozulması, küresel seviyede resesyon yaşanacağına ilişkin tahminleri artırdı. Türkiye de bu gelişmelerden bağımsız değil.
Ülkemizde imalat sanayinde üretimini ortaya koyan ISO PMI endeksi üst üste 12 aydır 50 eşik değerinin altında kalarak tehlike sinyalleri veriyor. 2022 Ekim itibarıyla PMI endeksi son 29 ayın en düşük seviyesine ulaşmıştı. PMI endeksi Mart 2025'te bir önceki ay oranı 48.3'ten 47.3'e düştü. Bu, üst üste 12’inci ay negatif okuma ve Ekim 2024'ten bu yana en keskin daralmayı işaret etti.
ABD-ÇİN SAVAŞININ ETKİLERİ
Bir yanda “Çin’e aşırı bağımlı olmayalım” ve “Pekin’le ilişkilerde ticaret uğruna insan haklarını geri plana atlayım” diyen bir Avrupa; diğer yanda “ABD’nin geleceği için Çin’i ticari açıdan yok etmek gerekir” diyen ABD arasında bütün dünya sıkışmış durumda.
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua