Vergi kararı dünya borsalarını vurdu. Piyasalarda son durum ne? Altın fiyatları nasıl etkilenecek? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, Finans Analisti İslam Memiş ve Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi, A Haber'de konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Mehmet Derviş Uğurlu
ahaber.com.tr - Özel Haber
Giriş Tarihi: 08.04.2025 09:47 Güncelleme Tarihi: 08.04.2025 09:50

Piyasalarda Trump çalkantısı yaşanıyor. Dünya piyasaları altüst oldu. Vergi kararı dünya borsalarını vurdu.
Peki piyasalar neyi fiyatlıyor? Altın fiyatları nasıl etkilenecek? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, Finans Analisti İslam Memiş ve Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi, A Haber'de konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İşte o açıklamalardan satır başları;

"BORSAMIZ POZİTİF AYRIŞTI"
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı: Bugün bir miktar toparlanma günü olabilir. Dün Asya seansında ciddi satışların geldiğini görmüştük. Toparlanması çok uzun sürdü. Satışlar ABD borsasında da devam etti. Pozitif ayrışan bizim borsamız olmuş oldu. Nitekim pozitif kapanışların geldiğini gördük.
Ama Asya seansındaki toparlamalar bir miktar daha uzun sürebilir çünkü bütün kapılar bu tarife savaşlarında Çin'e çıkıyor. Çin de göze göz dişe diş her türlü karşılığı vereceğine dair açıklamalar yapıyor. Hem tarifeler noktasında ciddi karşılıkların olduğunu görüyoruz hem de iki taraftan da bir geri adım yok.

GÜVENLİ LİMANA KAÇIŞ
Özellikle bu hafta itibariyle ABD'nin Çin'e uygulayacağı yüzde 65'in üzerindeki vergi söz konusu. Bunların hepsi Çin'in daha fazla misilleme yapması anlamına gelecek. ABD ve Çin'i konuşuyoruz ama borsaların satış tepkisinin asıl nedeni tüm dünyaya yayılan tedarik zincirinde hammadde bulumunda sıkıntılar yaratabilir bunların hepsi en büyük belirsizliği yaratıyor. Belirsizlik noktasında ise riskli varlıklardan kaçışın güvenli limana olan girişin olduğunu görüyoruz.
Bu noktada güvenli limanlar da satıldı çünkü altında gümüşte bakırda birçok metalde geri gelişlerin olduğunu gördük. Bunun nedeni ise daha çok uluslararası piyasalardaki pozisyonların likidite olmaması için değerli metallerin burada teminat olarak kullanılması oldu. Bu hafta çok hareketli bir haftaya başlamış olduk.

YATIRIMCILAR DİKKAT!
ABD cephesine baktığımızda tarifeler noktasında daha katı bir sürecin olduğunu görüyoruz o yüzden dünkü satışların bir miktar toparlaması geldiğini söyleyebiliriz. Bu noktada satışlar daha devam edebilir burada yatırımcılarımızın temkinli olmasında fayda var. Çünkü sonuçlanan bir durum yok.

ALTINDA SEYİR NE OLACAK?
Altın sürpriz bir şekilde geri geldi. 3.167 dolar seviyelerini görmüştük dün itibariyle 2.960 dolar seviyelerine kadar da bir gerileme oldu. Ciddi bir gerileme. Ciddi bir düzeltme hareketi gelmiş oldu hem gram hem de ons altında.
Tarife savaşlarındaki süreç devam ederse bir kere altını pozitif etkilemeye devam edecek çünkü sadece altını güvenli liman olarak savaşların etkilediğini düşünmüyoruz ki merkez bankası alımları da bu noktada devam ediyor. Çin'in döviz rezervinin yüzde 15'ini altına dönecekti Çin neredeyse yüzde 5'ini döndü yüzde 10'luk kısmını hala dönmedi. Birçok merkez bankasının şu an altın alımlarının devam ettiğini görüyoruz. O yüzden zaman zaman geri çekilmeler normal kabul edilebilir ama altın cephesinde şu an itibariyle yükselişler devam ediyor. Teknik anlamda 3.200 üzerinde 3.300 dolar seviyeleri, düşüşlerde ise 2.800 doları takip edeceğiz. Gram altında ise 3.500 dolar seviyesi destek 4 bin TL'nin üzerinde yolculuk devam edebilir.

PETROLDA DURUM NE OLACAK?
Petrolde resesyon fiyatlaması var. Dünyadaki ekonomik durgunluğun üretimin azalmasının etkilerini görüyoruz petrol fiyatlarında. Daha da aşağı seviyeleri görebiliriz. Bizim gibi daha çok petrol alıcı olan ülkeler açısından pozitif bir gelişme. Enflasyon açısından da pozitif bir gelişme. Türkiye olarak bu kaosta pozitif ayrışacak olan ülkelerden bir tanesiyiz. Bunu Borsa İstanbul'daki fiyatlamalarda da görüyoruz.
Petrol fiyatlarında da 60 doların altında kalıcı hareketler görebiliriz önümüzdeki süreçte.

BORSA İSTANBUL
Borsa İstanbul'da 9 bin seviyesi önemli bir seviye haline geldi. Buranın üzerinde kaldığı sürece zaman zaman test ettiğini gördük bu hafta. Özellikle 9 bin 400 seviyelerinin kaldığı sürece yükselişler devam edebilir ama dünyadaki kaosu da izlemek gerekiyor. Pozitif tarafta kalmamız satışlarda daha sınırlı satışlar içerisinde kalmamız şu an için pozitif kabul edilmeli. Artık hisseler de dip seviyelere yaklaştı. Dünyada önemli bir hisseler çapında baktığımızda önemli ucuzluklardayız diyebiliriz.

İSLAM MEMİŞ GRAM VE ONS ALTIN İÇİN RAKAM VERDİ
Finans Analisti İslam Memiş: Küresel piyasalarda Donald Trump'ın vergi tarifeleriyle endişeler, korku ve panik halen devam ediyor. Küresel borsalarda sert çöküşler vardı geçen hafta bu haftaya baktığımızda özellikle Asya ve Avrupa borsalarında bu satışların devam ettiğini gözlemliyoruz.
Emtia fiyatlarında geçen hafta sert düşüşler vardı. Özellikle petrol fiyatlarında gümüş fiyatlarında sert düşüşler vardı. Altın fiyatları da haftayı düşüşle tamamlamıştı. Düşüşlerin halen devam ettiğini gözlemliyoruz.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM
Geçen hafta gram altın tarafında 3.926 lira seviyesine kadar bir yükseliş görmüştük. Şu anda 3.800 lira gram altın. Geçen haftaya kıyasla 126 lira civarında bir geri çekilme olduğunu gözlemliyoruz.
Ons altın tarafında şu anda 3.030 dolar seviyesi var. Ons altın tarafında 130 dolar civarında bir geri çekilme gördük.

Kısa vadede düşüş devamı bekliyoruz ons altın tarafında. Özellikle önümüzdeki 1-2 aylık süreç içerisinde ons altın tarafında 2.800 dolar seviyesine kadar geri çekilme mümkün. Düşüş yönlü beklentimiz devam ediyor. O yüzden gram altın tarafında da kısmi geri çekilmeler bekliyoruz. 2.750 lira devamında 2.650 lira seviyesine kadar geri çekilmenin mümkün olacağını söyleyebilirim.

GRAM İÇİN RAKAM VERDİ
Ancak yılın ikinci yarısına baktığımız zaman hem ons hem gram altın tarafında kaldığı yerden yükseliş trendine devam edecek gibi duruyor. Bu yılın ikinci yarısı ile alakalı gram altın tarafında tahminimiz 4.500 TL, ons altın tarafındaki beklentimiz 3.200 dolar. İlk önce sert düşüşler düzeltmeler devamında tekrar yılın ikinci yarısında yükseliş yönlü beklentimiz devam ediyor.

YATIRIMCI NE YAPMALI?
Çok ciddi bir belirsizlik var piyasalarda. Pandemiden beri son 5 yılın en ciddi sert satışları var borsalarda. Uzun ve orta vade için borsa yatırımını mantıklı görüyoruz. En fazla değer kaybeden enstrümanlar emtia fiyatları oldu. Burada kademeli alım olabilir. Petrol fiyatları ciddi bir anlamda düşüş. Kripto para piyasasında da sert düşüşler var. Ama orta ve uzun vadeye baktığımız zaman bugünler aslında alım fırsatı olarak ön planda duruyor.

Kısa vadeli al-sat yapmasınlar. Kaldıraçlı işlem yapmasınlar. Biraz daha varlıklarının kıymetini bilip piyasaların sakinleşmesini beklemesi gerekiyor. Ama her kriz beraberinde fırsat getirdiği için küresel ve yurt içi borsalarda bir fırsat oluşumunun olduğunu düşünüyorum.
Altın için beklenmeli. Gümüş altına kıyasla daha ucuz kaldığını söyleyebilirim.

"İLACIN YAN ETKİSİ OLDUKÇA AĞIR OLDU"
Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi: İlaç lazım diyor fakat bu ilacın yan etkisi gerçekten oldukça ağır oldu. Çünkü 5 trilyon dolara yakın bir kayıp var şu anda ABD'de hisse senetlerinde. Dünyanın en zengin 500 kişisinin servetinde ciddi bir erime var ki bunlar birçoğu ABD'li iş insanlarını barındırıyor.
Diğer taraftan Asya Pasifik'te yüzde 8'e varan kayıplar var ki bu özellikle son 16 yılın en büyük kaybı gerçekten yüksek bir kayıp durumu söz konusu. Avrupa'da endeksler yine aynı şekilde negatif yönde. Bir kaygı var. Tarifeler ekonomik aktiviteyi olumsuz yönde etkileyecek. Bütün projeksiyonda bu tarifelerin uluslararası ticareti küresel ekonomiyi yavaşlatacağını belirsizliği artıracağını ve içerideki enflasyon oranlarını artıracağı noktasında bir durum söz konusu.

ABD'DE RESESYON RİSKİ
JP Morgan önemli bir finans kuruluşu ABD'de. Bir rakam söyledi 1.6'lık bir düşüş bekleniyor ABD'nin büyümesinde bu çok ciddi bir oran. Bu resesyon demek. Diğer taraftan buna benzer bir projeksiyonda zaten Avrupa direk negatife dönmüş oluyor. Büyüme tahmini yüzde 0.8 – yüzde 1 arasında bu yıl için. Şu anda ciddi anlamda dünyadaki ekonomik aktivite bu süreçten etkilenmiş gibi duruyor.
Misillemelere karşı Trump'ın misillemesi ne olacak? Buna da bakmak lazım. Çünkü Çin bu noktada yüzde 34'ü aynen uygulayacağını söyledi. AB tarafından biz ölçülü ama sağlam bir cevap vereceğiz dedi.

"EKONOMİK AKTİVİTE YAVAŞLAYACAK"
Trump bu işten ciddi anlamda gelir bekliyor 600 milyar dolarlık bir gelir bekliyor. Bütün yatırımlar ABD'ye gelecek diyor fakat dünya karşı bir refleks geliştiriyor. Hemen rakip ülkeler Japonya, Çin, Güney Kore serbest ticaret anlaşmamızı güçlendirelim ilave imkanlar sunalım diyor, AB hemen bir refleks geliştirdi ABD ürünlerine karşı boykot yapılıyor. Herkesin fikir birliği yaptığı nokta şu ekonomik aktivite yavaşlayacak.
Bu şu anda ABD ekonomisinin canını acıtıyor. Fakat bakalım ne kadar direnecek buna da bakmak lazım.
TÜRKİYE'YE ETKİSİ
Bizdeki düşüş daha mütevazi kalıyor. Satış var yine. Burada Türkiye'nin son süreçte almış olduğu önlemlerin etkisi var.

ALTININ SEYRİ NE OLACAK?
Faiz indirimi sürecinde Fed çok istekli değil. Çünkü ilave enflasyonist baskılar veriler belirsizlikler var bu noktada. Ama burada faiz indirme süreci ve belirsizlik ikisi zıt kanatlardalar şu anda. Altının fiyatlamasını en çok etkileyen bu husus var. Jeopolitik riskler zaten sabit duruyor o noktada.

ALTIN YATIRIMCISI BİLE TEDİRGİN
O kadar belirsiz bir ortam var ki altın yatırımcısı bile tedirgin oldu. Güvenli bir liman ama diğer türlü acaba faizler inecek mi inmeyecek mi ki yavaş bir indirme süreci olacak ABD tarafında.