Akbank'tan teknolojiye büyük yatırım

Dijitalleşen dünyada büyük yatırımlarla sektördeki yerini güçlendiren Akbank, müşteri sayısını son dört yılda yüzde 89 artırdı. Banka, veri güvenliği konusunda da önemli adımlar atarak 250 milyon dolarlık yatırımla depreme dayanıklı veri koruma merkezleri inşa etti. 2025 yılında ise yıllık teknoloji yatırımını yüzde 50’den fazla artırarak 315 milyon dolara çıkarmayı planlıyor.

Akbank Gebze Veri Merkezi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda basın mensupları, veri merkezini gezerek güvenlik önlemleri hakkında detaylı bilgi aldı. Ardından gerçekleştirilen toplantıda, Akbank’ın dijitalleşme alanındaki yatırımları ve gelişmeleri anlatıldı.

Veri güvenliğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Akbank Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Gökçay, yaptığı konuşmada şunları ifade etti: 

"Veri merkezimizi 250 milyon dolarlık yatırımla kısa bir süre önce inşa ettik. Birincil veri merkezimiz İstanbul’da ve altında 202 sismik izolatör bulunuyor. Bu yapı, 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olarak tasarlandı. Deprem anında 80 santimetreye kadar hareket edebilmesine rağmen işlemlerin aksamadan devam etmesi sağlanıyor. Bugün sizlerle birlikte merkezi gezdik, güvenlik önlemlerini ve olağanüstü durumlara karşı alınan tedbirleri inceledik. Olağanüstü durum merkezimiz Ankara’da bulunuyor. Birincil veri merkezimizin devre dışı kalması durumunda tüm sistemleri Ankara’dan çalıştırmaya devam edeceğiz.

'YAPAY ZEKA ETKİN ROL OYNUYOR'

Bankamızda tüm kararlarımızı veri analitik ve yapay zeka algoritmalarına dayanarak alıyoruz. Hangi müşterimize, ne kadar kredi vereceğimizden, ATM’lerin içine ne kadar banknot koyacağımıza kadar bankamızda yüzlerce bilişsel model var. Özellikle üretken yapay zeka son yıllarda çok gündemde. Üretken yapay zekayı üç alanda kullanıyoruz. Birincisi çalışanlarımızın sorularını yardımcı pilotlarla yanıtlıyoruz. Her çalışanımızın yanında bir bankacılık yardımcı pilotu var. Telefonla bir yardım masasını aramaktansa, ya da bir arama motoruna aratmaktansa nokta atışlı detaylı sorusunu soruyor ve yanıtını yüzde 93 oranında doğru alıyor. Müşterilerimize sunduğumuz servislerde üretken yapay zekayı aşamalı olarak kullanıyoruz. Akbank asistan dediğimiz asistan hizmetimizin bazı parçalarını şimdi daha geniş bir bilgi dağarcığında, üretken yapay zekayla yanıtlıyoruz. Müşterilerimizin uluslararası piyasaları hakkında edinmek istedikleri bilgileri daha insansı, daha anlaşılır bir şekilde üretken yapay zekayla müşterilerimize sunuyoruz ve bunun gibi çok sayıda yapay zeka üretken yapay zeka çözümüzü kullanmaktayız.

'GENÇLERE DESTEK'

Yeni mezun arkadaşlarımızın teknoloji becerilerini geliştirmek için birçok çalışma yapıyoruz. Akbank Akademi 100 binlerce öğrenciye teknoloji konularında programlar ve eğitimler verdi. Bu eğitimlerin bir kısmını Akbank Teknoloji çalışanlarımız yerine getirdi. Mobil geliştirme, Java ile programlama, altyapı yönetimi gibi pek çok farklı alanda gençlere destek oluyoruz."

Son olarak Gökçay, Akbank Mobil’in kullanım oranlarına dair de dikkat çeken veriler paylaştı. Gökçay, "Dijital yatırımlarımız sayesinde müşterilerimiz Akbank Mobil’i daha fazla tercih ediyor. Ortalama bir müşteri, her ay 30 kez Akbank Mobil’e giriş yapıyor. Günde toplamda 700 milyon kez Akbank Mobil’in arkasındaki sunuculara erişim sağlanıyor" dedi.