Toyo Matbaa Mürekkepleri’nin Manisa OSB’deki 2., Avrupa’daki 5. Fabrikası büyük bir katılımla açıldı.
Dünyanın en büyük matbaa mürekkepleri üreticisi olan Japonya merkezli Artience Group’a bağlı Toyo Matbaa Mürekkepleri, Avrupa'daki 5. fabrikasını Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) hizmete açtı. Manisa OSB'deki 2. fabrikalarını açtıklarını belirten CEO Yakup Benli, 70 milyon dolarlık yeni yatırımın, 100 yıllık bir tarihe dayanan Türk-Japon işbirliğinin çerçevesinde, Japonya'nın Türkiye'ye duyduğu güvenin ve inancın bir yansıması olduğunu vurguladı.
Fransa, Belçika ve Macaristan’da birer fabrikası bulunan Artience Group’a bağlı Toyo Matbaa Mürekkepleri, Avrupa’da 5., Manisa OSB’de ikinci fabrikasını açtı. Açılışa Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, Toyo Matbaa Mürekkepleri Yönetim Kurulu Başkanı Isao Kameoka, Artience Group CEO’su Satoru Takashima, Toyo Ink Company Başkanı ve Temsilci Direktörü Hideki Yasuda, Toyo Matbaa Mürekkepleri CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Benli ile Manisa OSB Yöneticileri, iş dünyası temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Özgün ve yenilikçi çözümler
Toplam 62 bin 500 metrekarelik alan üzerine, 70 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrikanın açılış töreninde konuşan Toyo Matbaa Mürekkepleri Yönetim Kurulu Başkanı Isao Kameoka, Toyo Matbaa Mürekkepleri'nin Manisa OSB’de açtığı yeni fabrikasının sadece üretim kapasitesini artırmakla kalmayacağını belirtti. Fabrikanın aynı zamanda bir inovasyon merkezi olacağını da dile getiren Kameoka, fabrikanın Ar-Ge alanlarını dört kat büyüterek şirketin inovasyon gücünü de önemli ölçüde ileriye taşıyacağına dikkat çekti. Fabrikanın sunduğu teknolojik altyapı ile esnek üretim süreçlerini geliştireceklerini de aktaran Kameoka, “Değişen müşteri taleplerine de hızlı yanıt vereceğiz. Yeni nesil test baskı cihazlarıyla donatılmış Ar-Ge merkezimiz sayesinde müşterilerimize çok daha özgün ve yenilikçi çözümler sunabileceğiz. Ayrıca bu yatırım, yalnızca iş ortaklarının faaliyetlerine değil, aynı zamanda Türk toplumuna da olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum.” dedi.
Türkiye’ye duyulan inancın yansıması
Yapılan yatırımın şirketin küresel pazarlardaki büyüme stratejisinde önemli bir dönüm noktası olacağını belirten Toyo Matbaa Mürekkepleri CEO’su Yakup Benli, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'daki genişleyen müşteri ağına daha güçlü hizmet sunacak olan yeni tesisin, Toyo Matbaa Mürekkepleri’nin bölgesel üretim ve ihracat merkezi konumunu daha da pekiştireceğini söyledi. Konuşmasında Türk Japon işbirliğine de değinen CEO Benli, “Bugün burada sadece bir fabrikanın açılışını yapmıyoruz. Geçen yıl 100. yılını kutlayan Türk-Japon işbirliği çerçevesinde, Japonya'nın Türkiye'ye duyduğu inancın ve üretim kapasitesine olan güveninin bir yansımasını görüyoruz. 2022 yılında temellerini attığımız, bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz tesis; Artience Group’un, aynı zamanda, sürdürülebilir ve stratejik büyümeye verdiği önemin güçlü bir yansımasıdır. Yeni fabrika üretim kapasitesini 2 katına çıkarırken, aynı zamanda yerli üretime katkı sağlayacak. Daha önce ithal ettiğimiz laminasyon tutkalı gibi ürünleri yerli üretimle karşılamayı hedefliyoruz. Yeni tesisimiz, yalnızca Türkiye için değil, çevre ülkeler için de bir üretim ve ihracat üssü olacak. İleri teknoloji ve otomasyon sistemleriyle donatılmış tesisimiz, verimlilik ve enerji tasarrufu sağlarken, çevresel sürdürülebilirlik de ön planda tutulmuştur” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin büyümesine adanmışlık
Artience Group’un isminin İngilizcedeki sanat anlamındaki art ve bilim anlamındaki science kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulduğuna dikkat çeken Artience Group CEO’su Satoru Takashima, “Bu iki kavramı bir araya getirerek yeni bir değer yaratmaya devam etmeyi amaçlıyoruz. Ürünlerimizi sadece yerel pazarlarda değil, daha geniş pazarlarda da sunarak Türkiye ekonomisine ve büyümesine katkıda bulunmaya kendimizi adadığımız durumdayız.” İfadelerini kullandı.
Hikâyelerimizi çocuklarımıza anlatalım
Konuşmasına, Türk Japon dostluğuna ve ilişkilerin güçlülüğüne değinen Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, ikili ilişkilerin 1887 yılında Japonya İmparatoru Meiji'nin akrabası Prens Komatsu Akihito'nun İstanbul'u ziyareti ve bu ziyarete karşılık 1890 yılında Osmanlı Devleti’nin Japonya’ya gönderdiği Ertuğrul Gemisi ile başladığını hatırlattı. Ertuğrul Gemisi’nin geri dönüş yolunda yaşadığı faciaya da değinen Başkonsolos Kasahara, “Bu kazada 500’den fazla mürettebat hayatını kaybederken, çevredeki köylüler tarafından 69 kişi kurtarıldı. 135 yıl önce yaşanan bu üzücü olay ikili ilişkilerimizi başlatırken, bundan 40 yıl önce de 1985 yılında İran Irak Savaşı sırasında Tahran Havaalanı’nın kapatılması üzerine 200 Japon vatandaşımız mahsur kaldı. Peki bize kim yardım etti o sırada? Tabii ki Türkiye… Türk Hava Yolları’na ait uçak, Türk pilotlar ile sadece mahsur kalan Japonları kurtarmak için büyük bir cesaretle havalandı. Irak üzerinden Ankara'ya vardı. Bu hikâyeleri çevrenize ve özellikle de çocuklarınıza anlatın. Çünkü bu tür yaşanan anılar ve olaylar ancak onların aracılığıyla geleceğe aktarılabilir.” şeklinde konuştu.
Mürekkep Ar-Ge Merkezi’ne sahip tek firma
Dünya’da 20’de fazla ülkede faaliyet gösteren Artience Group’un yaklaşık 7 bin 800 çalışanı mevcut. Çok güçlü küresel bir ağa sahip olan Artience Group’un Toyo Matbaa Mürekkepleri, 2010 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu fabrikası ve İstanbul’da bulunan Renk Yapım Merkezi’nde üretimini gerçekleştirmektedir. Türkiye’nin ilk mürekkep Ar-Ge merkezine de sahip firma, Gazete ve Magazin Mürekkepleri, Tabaka Ofset Mürekkepleri, Serigrafi Mürekkepleri, Flekso ve Rotogravür Mürekkepleri ile Metal Ambalaj Sistemleri kategorilerinde aynı çatı altında Ar-Ge ve üretim yapan tek şirket konumundadır. Aynı zamanda Laminasyon Tutkalları ve Pigment gibi ürün gruplarının da satışını gerçekleştiren Toyo Matbaa Mürekkepleri, 2018 KalDer Mükemmelik Ödülleri’nde “Yaratıcılık ve Yenileşimden Yararlanma” kategorisinde Türkiye Mükemmellik Ödülü, 2016 İnovaLİG’de ise “İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü” kategorisinde İkincilik ödülü almıştır.