Türkiye'de tüm yurdu ansızın etki altına alan soğuk hava tarımsal ürünlerde son yılların en büyük felaketine neden oldu. Yurt genelinde yeni çiçek açan binlerce meyve ağacı soğuk aldı ve çiçekleri üzerinde dondu. Meteoroloji tarafından yapılan uyarıları dikkate alan çiftçiler tüm gece boyunca bahçelerinde ateş yakarak veya farklı yöntemler kullanarak sıcaklığı artırmaya çalışsa da bahçelerdeki zarar saatler geçtikçe ortaya çıkıyor.
Tüm ekipler sahaya indi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ilk andan itibaren tüm ekiplerin sahaya indiğini ve zirai don sonrası izlenecek yolların tespiti için çalışmalara başladıklarını duyurdu. TARSİM ise çiftçilerin zararlarını karşılamak için harekete geçti. Sigorta acenteleri de zarara uğrayan çiftçilerin zararlarını gidermek için tüm imkanları ile hasar tespit çalışmalarına başladı.
Kayseri'de hasar büyük!
Kayseri'de zirai don felaketinin faturası ise saatler geçtikçe daha da artıyor. Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk yaptığı açıklamada zararın yaklaşık olarak 100 milyon dolar civarında olduğunu ifade etti. Öte yandan zarar yalnızca çiftçilerle sınırlı kalmadı. Bireysel olarak bahçe, bağ sahipleri de zirai dondan etkilendi. Öyle ki ağaçların üzerindeki çiçekler hasar aldı.
Kayseri'de çalışmalar sürüyor
Kayseri'deki çalışmalar ise ilk andan itibaren Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde sürdürülüyor. İl Müdürü Bülent Saklav koordinesinde kırsal ilçelerde eş zamanlı çalışmalar gerçekleştiriliyor. Yapılan açıklamada '11 Nisan 2025 tarihinde ilimiz genelinde etkili olan zirai don sonrası hafta sonu 16 ilçemizde İl Müdürümüz, İl Müdür Yardımcılarımız, Şube/İlçe Müdürlerimiz ve personelimizle birlikte sahada üreticilerimizin yanındayız' ifadeleri yer aldı.
TARSİM devrede…
Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada yaşanan felaketin boyutlarını en aza indirmek için çalışmaların sürdürdüğünü belirterek 'Bakanlık olarak günlerdir olumsuz etkiyi en aza indirmek için 7/24 sahada ve üreticimizin yanındayız. Bütün ekiplerimiz tespit çalışmalarını sürdürüyor. Don ve doludan etkilenen üreticilerimiz; Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerimize, sigortalı üreticilerimiz de ALO TARSİM 172 ihbar hattına ve acentelerine hasar ihbarında bulunabilirler' dedi.
TARSİM nedir?
TARSİM, tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin karşılaşabileceği doğal afet ve benzeri risklere karşı ekonomik koruma sağlayan, devlet destekli bir sigorta modelidir. 5363 Sayılı Kanun doğrultusunda kurulan bu sistem, hem çiftçilerin emeklerini güvence altına almayı hem de tarımın sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflemektedir. Çiftçiler; ürünlerini, hayvan varlıklarını veya seralarını don, dolu, yangın, sel gibi zararlara karşı bu sistemle sigortalatabilir. Prim bedelinin ise yarıdan fazlası devlet tarafından karşılanarak üreticiye önemli bir mali avantajda sunulur. Yaşanan olayla da sigortalı üreticilerin zararı bu yolla giderilmesi hedefleniyor.
Başkan'dan mesaj…
Türk Tarım Orman Sen Kayseri Şube Başkanı Burak Işık'ta yaptığı açıklamada 'Kaysı, elma, kiraz, şekerpancarı, üzüm, patates, ceviz gibi endüstriyel değeri ve tarımsal hasılası yüksek olan ürünlerinde don zararı meydana gelmiştir. Üreticilerimizin zararın giderilmesi için Devletimiz tarafından her türlü desteğin verileceğinden emin olmakla birlikte sendika olarak Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün don zararının boyutlarını açıkladıktan sonra bütün sivil toplum örgütlerini dayanışma ve işbirliğine davet ediyoruz' ifadelerini kullanarak dayanışma ve destek çağrısında bulundu.
Zararı kim karşılayacak?
Zararın henüz net olarak mali boyutu tespit edilememiş olsa da mevcut tespitler dahlinde milyarlarla ifade edilen zararın sigortalı üreticiler için sigorta şirketleri tarafından diğer üreticiler için ise ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından çalışmaların gerçekleştirilerek üreticilerin mağdur edilmemesi hedefleniyor. Üreticilerde ilgili kurumlardan destek taleplerini sürdürüyor.