Malatya’da tespih tutkusu hızla büyümeye devam ediyor. Koleksiyoncuların ve tespih severlerin büyük ilgi gösterdiği bu özel aksesuarlar, zarif işçiliği ve değerli malzemeleriyle dikkat çekerken, 20 TL’den başlayan tespih fiyatlar, neredeyse bir araç fiyatına kadar ulaşıyor.
Sıkma, damla, ateş, toz kehribar, Oltu taşı ve kuka gibi birçok çeşidi bulunan tespihler, Malatya’da adeta bir tutkuya dönüşmüş durumda. Sokaklarda hemen her vatandaşın elinde rastlanan bu özel tespihler, ustaların zahmetli el işçiliğiyle şekillenirken, koleksiyoncular ve meraklıları için vazgeçilmez hale geldi. Değerli malzemelerden üretilen bu tespihlerin fiyatları dudak uçuklatırken, Tespih ustası Mehmet Ali Kavak, göz alıcı tasarımları, sanatsal işçiliği ve fiyatıyla dikkatleri üzerine toplayan tespihler hakkında bilgi verdi.
20 yılı aşkın bir süredir tespih imalatı ve satışı yaptıklarını dile getiren Mehmet Ali Kavak, Söğütlü Camii’nin zemin katında tespihçilik yaptığını hatırlattı.
“ÇOK FAZLA TESPİH ÇEŞİDİMİZ VAR”
Tespihçiliğin çok zor bir meslek dalı olduğuna belirten Kavak,
“Depremlerden sonra dükkânımızın yıkılmasından sonra konteynerde bu sanatsal mesleği yürütüyorum. Çok fazla tespih çeşidimiz var. Biraz da tespih işi zevk işi olduğu için müşterilerimiz nasıl bir tasarım istiyorsa, müşterilerimize o şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Tornamız ve tespih atölyemiz var. Üst segment dediğimiz koleksiyoner arkadaşlarımız bizlere sipariş veriyor, biz de verilen siparişleri atölyemizde yapıyoruz. Tespihçilik gerçekten çok zor bir meslek dalı. Hem bunu şekillendirmek zor hem de müşterilerimizin taleplerini yerine getirmek güç. Malatya’da tespih meraklısı çok fazla. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde tespih kültürü çok yaygın”
şeklinde konuştu.
“TESPİH SANATI BİRAZ SABIR İSTEYEN BİR SANAT”
Depremlerdeki önceki kazançları olmadığını ifade eden Kavak,
“Öte yandan tespih tamiri de yapıyoruz. Tespih sanatı biraz sabır isteyen bir sanat. Bu meslek dalında kazandığımız kazanç depremlerden önceki gibi yok. Depremlerden önceki kalabalık, şehir ortamı şimdi yok. Çok göç verdik. Hala şehrimizde yıkımlar, inşaatlar devam ediyor. Depremin ardından 2 yıl geçmesine rağmen henüz bir esnafımız yeni iş yerine taşınmadı. Bu gibi etkenler işlerimizi düşürdü. Yeni yerlere geçince eski kazancımıza kavuşacağımızı düşünüyoruz ve bundan da çok umutluyuz. Esnaflık zor olsa da zevkli bir meslek. Hizmet etmek çok güzel”
diye konuştu.
Tespihlerin fiyatlarını da dile getiren Kavak, “Tespih fiyatlarımız tespihin kalitesi ve işçiliğine göre değişiyor. Polyester yapımı olup da ucuza sattığımız tespihlerden Osmanlı sıkma olarak adlandırdığımız ve çok yüksek fiyata sattığımız tespihlerimiz de mevcut” dedi.