İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Ambulans Servisi'nde görev yapan paramedikler ve acil tıp teknisyenleri, acil durumlarda hayat kurtarmak için zamanla yarışıyor. 22-28 Mart Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik Haftası kapsamında sağlık çalışanları, mesleklerinin zorluklarını ve önemini anlattı
Acil sağlık hizmetleri, hastane öncesi müdahalenin hayati önem taşıdığı kritik bir alan olarak öne çıkıyor. 22-28 Mart Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik Haftası, bu alanda görev yapan sağlık çalışanlarının önemini bir kez daha gündeme getiriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Eşrefpaşa Hastanesi Ambulans Servisi'nde görev yapan paramedikler ve acil tıp teknisyenleri, hayat kurtaran müdahaleleri ile zamanla yarışan gizli kahramanlar olarak tanımlanıyor.
Acil müdahale ekipleri, görevleri gereği 7 gün 24 saat esasıyla hizmet verirken, bir ihbar alındığında saniyeler içinde harekete geçiyor. Ambulans içinde bulunan tüm malzemeleri eksiksiz şekilde kontrol eden ekipler, vaka çağrısı alındığında hızla olay yerine ulaşarak ilk müdahaleyi gerçekleştiriyor. Özellikle yoğun trafik koşullarında ambulansların hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi için vatandaşlardan duyarlılık bekleniyor.
"Bizim için büyük bir manevi değer"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Ambulans Servisi'nde görev yapan paramediklerden Abdurrahman Erzurum, mesleğinin yalnızca teknik bilgi gerektiren bir iş olmadığını, aynı zamanda büyük bir manevi sorumluluk taşıdığını belirtti.
Erzurum, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Acil tıp teknisyenleri ve paramedikler olarak acil sağlık hizmetlerinin temel taşları olarak görev yapıyoruz. Eşrefpaşa Hastanesi Ambulans Servisi’nde şoför, acil tıp teknisyeni ve paramedikler olarak vakalara müdahale ediyoruz. Tüm afetlerde, trafik kazalarında, travma durumlarında çalışıyoruz. İnsanların zor anlarında onlara yardım etmek bizim için büyük bir manevi değer. Onların hayata tutunmasını sağlamak bizim için büyük bir görev. Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde ilk müdahaleyi yapan ekibiz. En sıcak durumlarda insanların ilk anda yanlarında olan kişileriz”
"Ambulansa yol ver"
Erzurum, acil müdahale gerektiren vakalara ulaşırken yaşadıkları en büyük sıkıntının yoğun trafik olduğunu ifade ederken, özellikle ambulanslara yol verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Acil müdahale sırasında saniyelerin dahi kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Erzurum, Erzurum, “Bir hastamıza acil müdahale amaçlı gitmiştik. Vardığımızda hastanın solunumu ve nabzı yoktu. Ekip olarak hassasiyetle müdahale ettik. Elimizden gelen tüm imkânları sunarak onu hastaneye yetiştirdik ancak hastayı kaybettik. Hasta yakını, annesi vefat etmesine rağmen bize ‘Hakkınızı helal edin. Müdahale ettiniz, elinizden gelen tüm imkânlarla çok uğraştınız’ dedi. Bu bizim için çok kıymetliydi. Her zor anın, her fedakârlığın insan hayatına dokunan bir tarafı vardır. Biz paramedik ve acil tıp teknisyenleri olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bizim ‘Ambulansa yol ver’ diye bir sloganımız var. Fermuar sistemiyle beraber ortada bir hat açılıyor ve biz de o hattan devam ederek acil müdahale amacıyla gittiğimiz vakaya ulaşıyoruz. Tüm vatandaşlarımızdan duyarlı olmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
"Vatandaşların asılsız ihbarda bulunmamasını istiyoruz"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Ambulans Servisi’nde paramedik olarak görev yapan Simge Sinan Yalçın, mesleklerinin zorluklarına değinerek, bu mesleği icra edenlerin büyük bir özveriyle çalıştığını ifade etti.
Yalçın, şu açıklamalarda bulundu: “Biz 24 saat nöbet usulü ile çalışıyoruz. İhbar gelince hastalarımıza müdahale ediyoruz, sevklerimizi gerçekleştiriyoruz. Vakaya en fazla 10 dakikada ulaşmak gerekiyor. Tabii ki trafik yoğunluğunda, insanların yol vermemesi gibi durumlarda bunu uygulamanın bazı zorlukları var. Bu yüzden sirenlerimiz açıkken vatandaşlarımızın hastanın ciddiyet durumunu anlamasını ve bize yol vermesini istiyoruz. Çoğu zaman gereksiz çağrı, yanlış ihbar da verilebiliyor. Vatandaşların asılsız ihbarda bulunmaması ve trafikte bize yol vermelerini istiyoruz. Bu görevi yapan arkadaşlarımın mesleğini sevdiğini düşünüyorum. Çünkü bu meslek istemeyerek yapılacak bir meslek değil”