Düzce Üniversitesi tarafından Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “1. Uluslararası Enerji Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Programa çevrim içi olarak bağlanan Ontario Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer ise yeni enerji çözümleri ve sürdürülebilirlik üzerine bir sunum gerçekleştirdi. İnsanlığın; temiz hava, temiz gıda, temiz su ve temiz enerji olmak üzere 4 ana ihtiyacı olduğunu dile getiren Prof. Dr. İbrahim Dinçer, enerji denkleminde fosil kaynaklar, nükleer ve yenilenebilir enerjinin yer aldığını sözlerine ekledi.
HİDROJEN ÇAĞININ BAŞLADIĞI İFADE EDİLDİ
Prof. Dr. İbrahim Dinçer, nükleer enerjinin temiz bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayarak, sadece elektrik üretimiyle sınırlı kalmayıp atoma şekil verme yeteneği kazandırdığını belirtti. Covid süreciyle birlikte karbon çağının kapandığını, hidrojen çağının başladığını ifade eden Dinçer, hidrojen enerjisi ekosistemi kurmanın ve bu teknolojiyi geliştirmenin önemine dikkat çekti. Ayrıca geliştirdikleri akıllı şehir modeli ve indeksi hakkında bilgi vererek konuşmasını tamamladı.
AÇILIŞ VE PROTOKOL
Açılış ve protokol konuşmalarının ardından çalıştayın panel bölümüne geçildi. Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk’ün moderatörlüğündeki birinci panelde, SCHMID – PEKİNTAŞ Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Özhan Olcay, ASHRAE Turkish Chapter Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Bıyıkoğlu ve Biasis Enerji Müdürü Doç. Dr. Fatma Gül Boyacı San yer aldı.
Özhan Olcay, bağımsız ekonomi için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini vurguladı.
Prof. Dr. Bıyıkoğlu, ASHRAE’nin faaliyet alanları hakkında bilgi verdi ve sürdürülebilirlik konularına değindi.
Doç. Dr. Boyacı San ise, küresel karbon salımı ve hidrojen enerjisinin gerekliliği üzerinde durdu.
Kaynak: İHA