Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nden Prof. Dr. Niyazi Beki, günümüz dünyasında cehaletin en büyük tehlike haline geldiğine dikkat çekti. Yoksulluk ve ihtilaflarla birleşen bu sorunun, özellikle yanlış tevekkül anlayışı, tembellik ve akıldan uzak kanaatlerle derinleştiğini belirten Beki, “Bu çağda sanayi ve teknoloji alanlarında büyük atılımlar yapmak için yüksek feragat, cesaret, maharet ve marifete çok şiddetli ihtiyaç vardır,” dedi.
Evren, Yaratıcının Kendini Tanıtma Kitabıdır
Evrenin yaratılış gayesi üzerine de açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Beki, kainatın, Allah’ın isim ve sıfatlarının tecellilerini görmek ve şuurlu varlıklara göstermek için yaratıldığını belirtti.
“Her cemal ve kemal sahibi, kendi güzelliğini görmek ve göstermek ister. Bu bakışla, evren bir sanat galerisidir ve insan, bu sanatın izleyicisi olduğu kadar, anlamlandırıcısıdır. Bu sebeple insan, akıl ve kalple anlamaya ve yaşamaya davet edilmiştir,” dedi.
Hz. Muhammed (s.a.v), Evrenin Anlamını Açıklayan İlahi Rehberdir
Prof. Dr. Beki, kainat kitabının ancak bir muallim, yani rehber olmadan anlaşılamayacağını ifade ederek, bu bağlamda Hz. Muhammed’in (s.a.v) varlığının insanlık için hayati önemde olduğunu vurguladı:
“O, insanlığın fıtratında var olan Allah’a sığınma (istinat) ve ahirete umut bağlama (istimdat) duygularını tatmin eden eşsiz bir elçidir. Onun mesajı, insanı karanlıktan aydınlığa, cehaletten bilgiye, zulümden adalete taşımıştır.”
“Cehalet, Bu Çağda İlim Kisvesiyle Gizleniyor”
Cehaletin günümüzde en tehlikeli halinin, ilim görüntüsü altında yayılan cehalet olduğunu söyleyen Beki, bu tehdide karşı kitap ve sünnete bağlı sahih bir rehberlik anlayışına ihtiyaç olduğunu ifade etti.
“Bugün dört mezhep imamlarının ilmi, Abdulkadir Geylani’nin takvası, Gazali ve Bediüzzaman’ın kalp-akıl dengesi, İbn Arabi ve Mevlana’nın derinliği gibi rehberlik modellerine yeniden yönelmemiz gerekiyor. Aksi halde, yanlış bilgiyle örtülmüş bir cehaleti bertaraf etmek mümkün olmaz,” dedi.
Cehaleti Aşmanın Yolu: Tahkiki İman ve Uygulamalı Bilgi
Prof. Dr. Niyazi Beki, iman esaslarının yalnızca öğrenilmekle kalmayıp, hayatın her alanında uygulanması gerektiğini ifade etti.
“Tahkiki iman; sadece bilgi değil, davranışla, yaşamla birleştiğinde anlam kazanır. İlmi programlara, seminerlere ve sahih kaynaklara dayalı çalışmalarla bunu gerçekleştirebiliriz,” diyerek sözlerini tamamladı.
Haber: GARABEY